Prepoznat po muzičkom poliglotizmu

Novi pravci u muzici trenutno su u opticaju pod maštovitim imenima, dok se kategorije fjužna i krosovera neprestano šire 🎵🎶. U duhu tih kretanja, Ansambl Janoška, širom sveta prepoznat po svom muzičkom poliglotizmu, prevazilazi sve granice a da ga pritom i dalje odlikuje klasično stilsko poreklo.

Ni sa čim uporedive transformacije muzičkog sadržaja prilagođenog publici delo su tribrata iz Bratislave: Ondreja i Romana Janoške, koji sviraju violinu, i Františeka Janoške, za klavirom, te njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance, na kontrabasu, koji će nastupiti na otvaranju sezone regionalnog festivala ArtLink na Beogradskoj tvrđavi 25. juna.

Uz tematski okvir festivala Zvuk vode ističe se da će koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona, što sloganu Festivalski gradovi, umetnici za prirodu daje dodatni šarm i opravdanost 😍. Nastojeći da ukaže na važnost obnovljivosti rečnih tokova i spomeničnog nasleđa, ArtLink želi da u ovim posebnim ambijentima kroz muziku iznova oplemeni iskustvo slušalaca novim zvučnim izrazima. U tom smislu, nesebična je i važna podrška generalnog sponzora UNIQA osiguranja, kao i produkcijska podrška koju je ArtLink dobio od svojih partnera kompanije Zepter i Srbija vode, Grada Beograda, lokalnih partnera, fonda za Zapadni Balkan i Evropske unije. 

Foto: Redportal.rs/Andreas Bitesnich

Spomenuti Janoška stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost – već i brzo zapaljivi muzički dijalog u kome svi članovi ansambla i publika sudeluju kroz kreativnu interakciju – doneo je umetnicima pozive za saradnju od strane velikana svetske umetničke scene poput Ane Netrebko, Al Žaroa, Bobija Mekferina, Huana Dijega Floresa, Brajana Meknajta, Julijana Rahlina, Rendija Njumena, Birelija Lagrenai Lalo Šifrina.  

– Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih - rekao je čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Posebnost odlika aranžmana Ansambla Janoška može se posmatrati kao paralelni prodor u teritoriju klasičnoga zvuka i daleke sfere muzičkog repertoara, u kojima muzičari svoju spontanu kreativnost ostvaruju kroz prvoklasnu, inovativnu, uzbudljivu muziku koja diše i živi. Njihov debitantski nosač zvuka, koji se u svega nekoliko meseci popeo na sami vrh muzičkih top-lista, nosi prikladan naslov Janoška stajl 😎 (Deutsche Grammophon, 2016).

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Ansambl Janoška je – u pop žargonu – bend uživo. Emocionalna inteligencija i suptilni humoru interakciji umetnika sa publikom – te njihova majstorski inscenirana igra sa poznatim melodijama i efektnim iznenađenjima nanovo kreiranih muzičkih numera –mogu se pouzdati u uzbuđenje slušalaca koji gotovo uvek na kraju koncerta pokazuju svoju zahvalnost stojećim ovacijama 🤗🤗🤗.

Posle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Kule Nebojša nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista Hajnriha i Stanislava Nojhausa. Za njim će se, svega 2 dana posle, beogradskoj publici predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području   🎵🎶.

Koncertom Ansambla Janoška ujedno se otvara i bogata sezona nastupa u okviru regionalnog festivala Art Link – sa programima na nekoliko destinacija u Srbiji i regionu. Koncept festivala Art Link ujedno predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label, putem kojega se festivalima aktivnim na razmeđu umetnosti, svog neposrednog okruženja i internacionalne otvorenosti dodeljuju pečati kvaliteta.

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Autor: redportal.rs

#ARTlink

#Festival

#Muzika

#ansambl