Čuvao srpsku vojsku i izbeglice tokom Albanske golgote

Na današnji dan 1920. godine, ubijen je u atentatu Esad-paša Toptani, albanski ministar koji je radio na stvaranju unije Albanije i Kraljevine Srbije.

Esad-paša je poticao od stare i ugledne albanske porodice Toptani. Jedno vreme je bio zapovednik lične garde sultana Abdula Hamida II, a kasnije je biran za poslanika u parlamentu Osmanske imperije.

U vreme Prvog balkanskog rata 1912. godine, nalazio se na vojnoj dužnosti u Skadru. Kada je postao komandant odbrane Skadra, odlučio je da grad preda srpskim i crnogorskim vojnicima. U znak zahvalnosti, dozvoljeno je njemu i njegovim vojnicima da pri napuštanju grada zadrže lično naoružanje. Aleksa Šantić je ovim povodom spevao jednu pesmu posvećenu Esad-paši.

Zatim je učestvovao u borbama za vlast u Albaniji, a oktobra 1914. godine se proglasio za predsednika Vlade Albanskog Islamskog Emirata. Mesec dana ranije, sa Nikolom Pašićem je u Nišu potpisao tajni sporazum o uspostavljanju unije Kraljevine Srbije i Albanije. Odlikovan je Ordenom belog orla.

Za vreme Albanske golgote, Esad-paša je pružao pomoć srpskoj vojsci i izbeglicama. Izdao je i naređenje da, bez obzira na okupaciju Srbije, srpski dinar mora biti uvažavan kao valuta i da Srbi u Albaniji sa njim mogu nesmetano kupovati.

Esad-paša je ubijen 1920. godine u atentatu koji je izvršio Avni Rustemi. Sahranjen je na srpskom vojničkom groblju u Parizu.

Autor: redportal.rs

#Albanija

#Albanska golgota

#Esad-paša

#Esad-paša Toptani

#Niški sporazum