Aleksić je rekao da ga kao autora zanimaju društveni fenomeni jer želi razotkriti stvari koje su svima prijemčive, kao što je moda

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Vladimir Aleksić, koji je govorio njegovom autorskom i producentskom projektu predstavi Sveta Prada, čija je premijera 29. maja u Bitef teatru.

Aleksić je rekao da ga kao autora zanimaju društveni fenomeni, jer želi razotkriti stvari koje su svima prijemčive kao što je moda, kako bi se videlo šta se stvarno dešava iza proizvoda.

- Kada bismo znali kako određen proizvod nastaje, da li bismo želeli taj proizvod? Moda spada u najveće zagađivače planete, oko 30 odsto ukupnih zagađenja dolazi upravo iz te industrije, a predstava prati život jedne krokodilske ženske torbe - objašnjava Aleksić, dodajući da se odlučio za taj proizvod jer se radi o nečemu što ne gubi vrednost, a za koju je ponekad potrebna koža i 3 krokodila da se napravi.

Aleksić je naglasio da nije problem samo u krokodilima i farmama koje se prave samo za modnu industriju, već je veliko pitanje i prava radnika koji rade na proizvodnji tih torbi.

- Taj kapitalizam želi sve više da prodaje, pa imamo da kažem te sponzoruše. To su žene koje su se uspešno udale za ljude sumnjivog morala, odnosno čiji kapital dolazi iz nekih tranzicija... To su uglavnom Rusi i taj neki istočni blok, ali su oni sada sa tim parama jako dobrodošli na Met Gala, na razne fondacije u Monte Karlu jer oni tim novcem kupuju status, dok ostali taj kapital koriste za trošenje - objasnio je Aleksić, dodajući da ta torba onda može da završi u rukama tzv. šanera, koji onda mogu da ih prodaju raznim ljudima.

Kako kaže Aleksić, na kraju predstave se pojavljuje lik krokodila koji je ubijen zbog te torbe, kako bi nešto rekao nama koji smo ga ubili, svim likovima u predstavi, ali i publici koja to gleda, što predstavlja predivan, ali i jako emotivan deo te predstave.

Glumac i autor kaže da smo svi mi, hteli ili ne, deo tog modnog sistema i kapitalizma u kojem se na svakih 6 meseci izbacuju nove kolekcije koje moramo da kupujemo kako bismo ostali deo društva.

- Nije ovo kritika modi, koja je predivna, ali jedna granica mora da postoji. Zbog toga postajemo kao neki slepi robovi, koji moramo non-stop da kupujemo, non-stop da želimo, i sve više da želimo. I tome nema kraja, toj pohlepi našoj, a i tih modnih kuća - zaključio je Aleksić.

Video: Tanjug/Dragan Kujundžić / NZ

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Bitef teatar

#Sveta Prada

#predstava

#vladimir aleksić