Sećanje na propovednike iz Soluna

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Svetih Ćirila i Metodija, a Republika Srbija državni praznik - Dan slovenske pismenosti i kulture.

Braća Metodije i Konstantin su rođeni početkom 9. veka u Solunu, u bogatoj i uglednoj porodici. Okruženi Slovenima, naučili su dobro slovenski jezik. Metodije je proveo 10 godina kao vizantijski vojnik u slovenskim provincijama. Po carevoj želji, širili su pravoslavnu veru među Hazare u južnoj Rusiji. Kasnije se Metodije zamonašio i postao iguman, a Konstantin (u monaštvu Ćirilo) predavač filozofije u Carigradu.

Na molbu moravskog kneza Rastislava, braća su upućena u novu misiju radi propovedanja hrišćanstva na slovenskom jeziku. Za tu potrebu, konstruisali su glagoljicu, prvo slovensko pismo i preveli nekoliko crkvenih knjiga.

Ćirilo je umro u Rimu i sahranjen je u crkvi Svetog Klimenta blizu Koloseuma. Metodije je nastavio da propoveda, ali su ga zapadni biskupi označili kao jeretika i bacili u tamnicu.

U čast braće Ćirila i Metodija, proslavlja se Dan slovenske pismenosti i kulture 24. maja. Proslavlja se u svim slovenskim zemljama, osim Slovenije i Poljske.

Autor: redportal.rs

#Dan slovenske pismenosti

#Pravoslavlje

#Sloveni

#Slovenska kultura

#ćirilo i metodije