Tajna je velika. Kako to Svarog biva u isto vreme i Perun i Svetovid?

Crkva Svetog Petra i Pavla u Rasu je jedan od najstarijih spomenika crkvene arhitekture na tlu Srbije. Suštinski predstavlja temelj naše kulture i tren našeg jasnog političkog i kulturnog diferenciranja, koren iz koga su iznikla sva kasnija remek-dela: od Sopoćana pa sve do carske zadužbine Svetih arhangela.

Crkva se simbolično nalazi na tromeđi srpskih zemalja, u srcu Raške, između Bosne, Crne Gore i Kosova i Metohije. Podignuta je u 8. veku, dok je današnja forma iz 10. veka, od kada je ona i episkopsko sedište.

Za srpsku istoriju ovaj hram ima poseban značaj jer se za njega vezuju ključni događaji iz života Stefana Nemanje: njegovo krštenje, sabor protiv bogumila i predaja vlasti sinu Stefanu.

Da je Petrova crkva kontiunirano živela kao srpska bogomolja više od 10 vekova, dokazuju brojne intervencije, kako na njenom arhitektonskom dizajnu tako i na njenoj dekoraciji. Postojanost poštovanja ovog drevnog kultnog mesta pokazuje i srpska nekropola sa velikim brojem monumentalnih nadgrobnih spomenika.

Pored državne i verske simbolike, na važnost ovoga mesta ukazuju i stariji tragovi. Jedan od mnogih znakova nalazi se baš iznad same crkve, vrh sa koga se može videti cela visoravan - Trajanov vrh (1374 m).

Triglav (po srpski Trajan) predstavlja slovensko božanstvo koje je poznavalo prošlost, sadašnjost i budućnost. Takođe, onoga ko vlada pod zemljom (preminulima), zemljom (nama) i nebom (zato je i bio simbolično predstavljen sa 3 glave).

Bio je jedan od vrhovnih bogova slovenskog panteona, koji je imao velike sličnosti sa Svetovidom (kasnije se kod Srba on pretvorio u Svetog Vida kada je preuzeo i njegov dan Vidovdan), od koga ga je često bilo i teško razlikovati.

Preživela je u narodu jedna stara zagonetka, koja možda i najlepše pokazuje vezu, a glasi:

Pitanje: Tajna je velika. Kako to Svarog biva u isto vreme i Perun i Svetovid? Odgovor: Triglav.

Triglav je bio slovensko Sveto Trojstvo, analogno trojstvu hrišćanstva: Oca, Sina i Svetoga duha.

Crkva Svetog Petra i Pavla je pod zaštitom Uneska i zavedena je kao deo svetske kulturne baštine i nasleđa čovečanstva.

IZVOR: TW / @sonja_fi

IZVOR: TW / @PrincFilip1

Autor: redportal.rs

#Monumentalni spomenici

#Raška

#Spomenik

#Sveti Petar i Pavle

#crkva

#stefan nemanja