Varhol je ovaj portret bazirao na promotivnoj fotografiji Monro iz filma Niagara iz 1953. godine 🎨

Portret Merilin Monro iz 1964. pop umetnika Endija Varhola prodat je za rekordnih 195 miliona dolara. Na taj način je postao najskuplje umetničko delo iz 20. veka ikada prodato na javnoj aukciji, piše Reuters.

Rad se zove Shot Sage Blue Marilyn i samo je jedan u nizu portreta glumice koje je Varhol napravio nakon njene smrti 1962. godine.

Prodat je za tačno 195,04 miliona dolara, uključujući honorare, za samo 4 minuta u prepunoj prostoriji u sedištu aukcijske kuće Christie's u Njujorku. Procenjena vrednost bila je 200 miliona dolara.

Foto: Instagram.com/ctvnews / distante_mente / marcsalamacaro

- Shot Sage Blue Marilyn je apsolutni vrhunac američkog popa - rekao je Aleks Roter, predsednik odela za umetnost 20. i 21. veka u Christie’s-u, u izjavi kojom je najavljivana aukcija.

Prodaja je nadmašila prethodni rekord za delo iz 20. veka Žene iz Alžira Pabla Pikasa, koje je 2015. prodato za 179,4 miliona dolara.

Varhol je ovaj portret bazirao na promotivnoj fotografiji Monro iz filma Niagara iz 1953. godine. Naziv portreta se odnosi na incident u kojem je žena iz pištolja pucala na naslagana 4 portreta Merilin Monro u Varholovom studiju, iako Shot Sage Blue Marilyn nije pogođen metkom.

Autor: redportal.rs

#Endi Varhol

#merilin monro

#portret

#portret Merilin Monro

#slika