Od antičkih filozofa do televizijskih serija ☝🏻

Antički grčki slikar Zeuksid se toliko smejao načinu na koji ne naslikao boginju Afroditu, koju mu je poručila jedna starija žena, insistirajući da je uradi po njenom modelu.

Stoički filozof Hrisip iz 3. veka pre nove ere toliko se smejao jednoj šali koju je ispričao da ga je to koštalo glave.

Jedan vic dvorske lude je 1410. godine nasmejao i kralja Martina I od Aragona. Od silnog naprezanja prilikom smejanja, kralju su se javili problemi sa varenjem, usled kojih je i umro u Barseloni.

Iako postoje navodi da je italijanskog slikara Pjetra Aretina smrt zatekla 1556. godine u Veneciji, usled srčanog ili moždanog udara, određeni izvori veruju da se ugušio od predugog smejanja.

Škotskog plemića Tomasa Urkuharta, prvog prevodioca Rablea na engleski jezik, saznanje da je Čarls II postao engleski kralj je toliko razveselilo i nasmejalo da je od toga preminuo.

Siromah iz Noriča po imenu Vilijam Kušing smejao se oko 5 minuta pre nego što je umro 1799. godine.

Aleks Mičel je umro 1975. godine, nakon što se čitavih 25 minuta smejao skeču iz televizijske serije, u kojem se glumac odeven u tradicionalni škotski kilt i sa gajdama bori protiv majstora lankasterske borilačke veštine. Zanimljivo je da se njegova udovica zahvalila autorima serije, što su učinili da poslednji trenuci života njenog muža budu lepi. Kasnije je dokazano da je Mičel umro od nasledne bolesti.

Autor: redportal.rs

#Smejanje

#humor

#komedija

#smeh