Pružio otpor u vazduhu i branio svoju zemlju

Na današnji dan 1941. godine nacistička Nemačka je sa svojim saveznicima napala Kraljevinu Jugoslaviju, čime je počeo Aprilski rat, odnosno Drugi svetski rat na ovom prostoru.

Kako Jugoslavija nije bila spremna za rat, njena vojska nije mogla pružiti značajan otpor. Ipak, jedan od onih koji su i u uzaludnom otporu pokazali veliku hrabrost i odanost svojoj zemlji jeste bio i Oto Sep.

Oto Sep je rođen 1909. godine u nemačko-jevrejskoj porodici u Tuzli. Završio je Nižu školu Vojne akademije u Beogradu, a potom i Pilotsku školu, nakon čega postaje pilot-lovac Šestog lovačkog puka u Zemunu.

Ujutru 6. aprila 1941. godine mladi vazduhoplovni kapetan I klase Oto Sep se nalazio na dužnosti komandanta 110. eksadrile 35. lovačke grupe Petog lovačkog puka. Bez razmišljanja je pošao na svoj borbeni zadatak, koji je ujedno bio i njegov poslednji let. U blizini Kraljeva se u vazduhu sukobio sa nadmoćnijim neprijateljem, nekoliko borbenih aviona nemačkog Luftvafea. Oboren je iznad sela Dulene, gde su ga meštani pronašli i sahranili.

Protekle 2021. godine iznad groba je podignuto spomen-obeležje na inicijativu Mesne zajednice. Svečanosti otkrivanja prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca i delegacija Vojske Srbije.

Autor: redportal.rs

#Aprilski rat

#Kraljevina Jugoslavija

#drugi svetski rat