Pri povratku u Grčku brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa.

Pesnik Vladislav Petković Dis rođen je u Zablaću ko Čačka. Za Disa kažu da nije bio posebno aktivan đak pa je bio osrednji učenik pa zbog toga nije maturirao.

Radio je kao učitelj jer nije mogao da ide u vojsku zbog slabo razvijenih grudi. Bio je visok i mršav, duže kose i neobičnih brkova. Tek uz pomoć Branislava Nušića i Ratka Miniča uspeva da pse zaposli.

Nakon što je 2 puta otpuštan iz službe, Dis se izdržavao radeći korekture i saradnje sa dnevnim listovima.

Disova žena Hristina je bila poštanska službenica i imali su 2 dece, ćerku Gordanu i sina Mutimira. Gordana je kao dete nastradala u požaru, a Mutimira su ubili verovatno komunisti nakon rata jer je bio u vojsci Draže Mihailovića.

Kao uspomenu na ovog pisca Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis organizuje kulturnu manifestaciju Disovo proleće. Svečanosti počinju 10. marta, na pesnikov rođendan, a završavaju se dodelom Disove nagrade.

Napisao je nekoliko dela: Utopljene duše, Mi čekamo cara, Nedovršene pesme i mnoge druge.

Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf. Nedugo zatim je prenačen u Francusku, a pri povratku u Grčku brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa, 17/30. maja 1917. U trenutku smrti Dis je imao samo 37 godina. 😪

IZVOR: YT / Stihom iznad buke

Autor: Redportal.rs

#PESME

#SMRT

#dis