Po dolasku u Pariz utvrdilo se da im je koštana srž bila uništena kao da je spržena.

Nakon nesreće u Institutu za nuklearne nauke u Vinči 1958. ozračeno je 6 beogradskih naučnika koji su prebačeni u parisku bolnicu Kiri u i na njima izvršena prva humana transplatacija koštane srži.

Institut je osnovan 1948. a njegov prvi direktor bio je fiziko-hemičar Pavle Savić koji je pre Drugog svetskog rata sarađivao sa franciskom naučnicom Irene Žolio Kiri, a nakon završetka rata u Moskvi je sarađivao sa nobelovcem Pjotrom Kapicem. 

Nakon Titovog poziva dolazi u Jugoslaviju sa zadatkom da osnuje Nuklearni institut kako bi jednog dana Jugoslavija imala atomsku bombu.

Nuklearni akcident se dogodio 15. oktobra 1958. godine tokom studentskog diplomskog eksperimenta. 

Tokom eksperimenta naučnici su osetili ozon pošto je reaktor ušao u natkritični nivo, radijacija je “procurela” i svi prisutni su bili ozračeni. U Institutu se oglasio alarm, svi zaposleni su napustili objekat, a ozračeni naučnici su odvedeni u ambulantu u kojoj su konstatovali da kada dozimetar primaknu telu “kazaljke iskaču iz skale”.

Vlast je odlučila da se ozračeni naučnici pošalju u inostranstvo na lečenje, a Pavle Savić je predložio Institut Kiri u Parizu. Razlog zbog čega je odlučeno da se naučnici pošalju baš u Pariz je taj što je Savić je poznavao direktora Anrija Žamea i njegvog saradnika Žorža Matea.

Nakon 2 dana posle akcidenta naučnici su specijalnim avionom s vojnog aerodroma u Batajnici prevezeni u Pariz. Po dolasku u Pariz utvrdilo se da im je koštana srž je bila uništena kao da je spržena, a pacijenti su se posle nedelju dana osećali sve gore. Tako da je počela je trka s vremenom. 😥

Jedan naučnik nije preživeo, a 5 ostalih uspešno se oporavilo i početkom februara 1959. konstatovano je da su naučnici izlečeni i da mogu da se vrate u Beograd.

Žame Mate i Anri Žame su ostali doživotni prijatelji Srbije. Mate je i 90-ih godina dok je zemlja bila pod sankcijama, dolazio u Beograd i sprovodio stručne konsultacije u bolnici Bežanijska kosa.

Mate je umro 15. oktobra 2010. na dan kada se dogodio akcident u Vinči, a 2016. godine dobio je ulicu u Beogradu.

IZVOR: YT / Sloba 😎

Autor: Redportal.rs

#Pomoć

#Priče o Beogradu

#Srbija

#vinča