Naša avijacija bila je jedina koja je pružila častan otpor

Jutro 6. aprila 1941. godine zauvek je ostavilo trag na sve stanovnike Beograda i Srbije. Tog i narednog dana Beograd je bombardovan od strane nacista pretrpevši nemerljivu štetu. Gorele su zgrade, kuće ali i biser srpske kulture, biblioteka na Kosančićevom vencu.

Ali ne treba zaboraviti vitezove beogradskog neba koji su se herojski suprotstavili višestruko moćnijem neprijatelju. Beograd je bombardovan od strane 224 nacistička bombardera i 120 lovaca kojima se suprotstavila naša avijacija.

Naša avijacija bila je jedina koja je pružila častan otpor i zato su vitezovi beogradskog neba.

Piloti 6. lovačkog puka su tokom nacističkog bombardovanja Beograda oborili 48 Nemačkih aviona, dok su nacisti još 19 vodili kao nestale. U neravnopravnoj borbi poginulo je 135 naših avijatičara.

I ne samo to, dok je Beograd bombardovan vazduhoplovstvo tadašnje Kraljevine je izvršilo protiv napad bombardujući neprijatelja u Austriji, Mađarskoj i Albaniji.

Na suđenju posle rata Nemački feldmaršal Aleksandar Ler je rekao:

Napadi kraljevske avijacije su znatno usporili aktivnosti Nemačke vojske.

Napade je izvršio 8. bombarderski puk koji je izvršio napad na Grac kada je izvršena velika šteta nacističkim snagama. U napadu je uništeno veliko vojno skladište kao i 60 vozilaa i tenkova! To je bio prvi saveznički napad na Treći Rajh u Drugom svetskom ratu!

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Avijacija

#beograd

#heroji

#price o beogradu

#vitezovi