Kuća Topalovića iz popularnog filma Dušana Kovačevića Maratonci trče počasni krug danas je u očajnom stanju.

Film Maratonci trče počasni krug i posle 38 godina iznova izaziva privlačnost publike i s pravom se smatra jednim od naših najboljih filmova. U svakodnevnom razgovoru se mogu čuti replike čuvenog filma koje ljudima izmamljuju osmeh na lice. Možda i najčuvenija replika je ona koju su izgovorili Bata Stojković i Zoran Radmilović:

Šta će biti s kućom? Zapaliću je!

Na filmskom platnu je kuća zaista izgorela, dok danas ona izgleda potpuno drugačije. Kuća porodice Topalovića se nalazi na Kosančićevom vencu u Beogradu i predstavlja pravo ruglo tog dela grada. Potpuno je oronula i ne može se smatrati da ispunjava uslove za život, šta više potpuno se uklapa u porodični biznis Topalovića.

Budućnost kuće još uvek je neizvesna, jer se vodi sudski imovinski spor. Izgleda da se pravi naslednici još uvek ne znaju, što za kuću i nije neka novina. Jer poznato je kako su Topalovići rešavali imovinsko pitanje. Interesantna je i činjenica da se čuvena scena iz filma u kojoj se otvaraju testamenti našla i na korici knjige predmeta Imovinskog prava, Pravnog fakulteta u Beogradu.

Sve ovo navodi na razmišljanje da bi uz određene napore kuća mogla izbeći filmsku sudbinu i postati izvesni simbol tog dela Beograda. Ostaje nam da se nadamo da se naslednici neće ophoditi kao u čuvenom filmu.

Autor: redportal.rs

#batastojkovic

#kuca

#maratonci

#zoranradmilovic