Mnoge nagrađene knjige zasijaju, pa nestanu

Tek što je poznata dobitnica 68. Ninova nagrada, koju je dobila Milena Marković za poetski roman Deca, stižu i podsećanja na prethodne nagrade 😅.

Pisac Dejan Stojiljković oglasio se povodom toga na Fejsbuku:

Sećate li se ove knjige? Da li ste čuli za njenog pisca? Da li vam ju je nekad neko preporučio? U silnoj halabuci koja prati Ninovu nagradu, često se zaboravlja da to nije nagrada za pisca godine, nego za roman godine. Mnoge nagrađene knjige zasijaju, pa nestanu. Paradoksalno, dodelom nagrade knjizi "Deca", Teofil Pančić i ekipa su dodatno marginalizovali knjige prethodnih dobitnika jer je već sad jasno da se radi o delu koje će trajati. Prošlogodišnji "Kontraendorfin" za nekih 20-30 godina neće zauzimati Bog zna kakvo mesto u opusu Svetislava Basare, jer on je odavno napisao svoje najbolje knjige. Laureat pre njega, državni činovnik Saša Ilić, proći će (i već prolazi) još gore. Njegovih 5 minuta slave trajalo je kratko, njegov, Ninovom nagradom ovenčani roman izazvao je lavinu nezainteresovanosti i već sad, samo dve godine posle, on je tek jedan od naslova na podugačkom spisku mrtvorođenih knjiga koje će u budućnosti biti predmet književne arheologije. Džaba su Teofil i ortaci krečili - ne može od babe devojka, niti od antitalenta pisac.
"Pas i kontrabas", da se Basarijanski izrazim, otišao je u ropotarnicu istorije. Zasluženo. Oko ovoga treba da se zamisle svi kolege koji šalju romane na NIN-ov konkurs.
Da li je nagrada svrha sama po sebi? Da li pišemo da bi udovoljili svojoj sujeti i sujeti nekih tamo ljudi koji misle da znaju o zanatu pisanja više od nas a, u stvari - blagog pojma nemaju? Hoće li oni da nam određuju teme, stil, poetiku? Ili sami biramo?
Jer umetnost, književnost naročito, jeste to - sloboda.
Ja sam postao pisac jer sam želeo da budem slobodan čovek. Jer uživam u procesu pisanja, svetovima koje stvaram, jeziku koji koristim kao alat, načinu na koji pričam svoje priče... To je suština ovog poziva koji smo odabrali, a ne mrčenje artije po zadatku i diktatu.
A sada, na kraju, i preporuka: ako želite da saznate kako izgleda knjiga koju je napisao jedan rob - pročitajte "Pas i kontrabas".

Autor: redportal.rs

#Dejan Stojiljković

#Nin

#Ninova nagrada

#Pas i kontrabas

#Pisac