Od Zemunaca je za života dobio priznanje i bio je veoma zahvalan. 😍

Srpski vojvoda Živojin Mišić rođen je 20. jula 1855. u Struganiku kod Mionice u Kneževini Srbiji. Bio je 13 dete Radovana i Anđelije Mišić.

U osnovnu školu je krenuo 1865. u Ribnici. Škola je bila daleko pa je živeo u internatu. Otac mu je umro naredne godine pa je majka brinula o domaćinstvu. Upisuje gimnaziju u Kragujevcu gde završava 2 godina, naredne 4 završava u Petoj beogradskoj gimanziji u Beogradu. Zatim upisuje Artiljerijsku školu, a završava je u vreme rata sa Turcima.

Bio je oženjen Luizom koju je upoznao na jednom od balova u Aranđelovcu čiji je otac bio preduzimač i zidao je jedan dvorac. Imali su 6 dece, 3 sin i 3 ćerke.

U toku majskog prevrata bio je penzionisan jer nije hteo kao komandant Drinskog garnizona da učestvuje u ubistvu kralja i kraljice. Za vreme prvog penzionisanja imao je samo 49 godina.

Učestvovao je u Prvom i drugom srpsko-turskom ratu, Srpsko-bugarskom ratu, Prvom i drugom balkanskom ratu, Cerskoj i Kolubarskoj bici, prelasku preko Albanije i povratku sa Krfa u Srbiju, Slolunski front.

IZVOR: YT / Nemke91SRB

Po završetku Prvog svetskog rata vojvoda Mišić je bio postavljen za načelnika Glavnog generalštaba vojske i mornarice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nakon prepirke sa regentom Aleksandrom penzionisan je drugi put.

Nedugo zatim završio je u vračarskom sanatorijumu gde se lečio od bolesti. Beskonačno duge razgovore vodio je sa princem Đorđem, a i kralj Aleksandar mu je odao priznanje 12. juna 1920. kada je ispred bolnice postavljen svečani defile u vojvodinu čast.

Čelni ljudi iz gradske skupštine Zemuna su vojvodu za života proglasili počasnim građaninom Zemuna, a vojvoda im je bio neizmerno zahvalan na njihovoj pažnji.

Slavni vojvoda je preminuo 20. januara 1921. u Boegradu.

Foto: Wikipedia.org

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#srpska vojska

#vojvoda