Beograd, 29. januara 2022. godine, od 19 č., u katedralnoj Crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije

U organizaciji Beogradske nadbiskupije i po pozivu monsinjora Stanislava Hočevara u Beogradu će se 29. januara 2022. godine od 19 časova u katedralnoj Crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije, Hadži Milentijeva 75, čuti izuzetni umetnik na orguljama Frano Yehuda Kolonomos Martinčević, koji će održati jedinstveni koncert pod nazivom Židovska kultura i tradicija u povijesti europske glazbe. Glavna misao vodilja ovoga repertoara je dovesti slušaoca kroz snažnu i duboku ekspresiju orguljskih tonova u osećaj emotivnog doživljaja drame našeg aktuelnog vremena i njegovih apokaliptičnih naznaka🧐 . Izborom autora, kroz istorijski presek, umetnik-orguljaš pravi sintezu različitih muzičkih epoha i kompozitora, od rane renesanse, preko baroka, te ranog i kasnog romantizma, sve do ekstaze modernog muzičkog izraza ranog ekspresionizma u evropskoj muzici  🎶🎶🎶.

Umetnik i koncertni orguljaš Frano Yehuda Kolonomos Martinčević, rodom iz Bosne i Hercegovine, gde je rođen 3. oktobra 1967. godine u Sarajevu, svoju muzičku karijeru započinje sa 5 godina, kada su mu roditelji kupili prvi polukoncertni klavir. Osnovnu i srednju muzičku školu pohađao je u Sarajevu na odseku za klavir, kao jedan od najtalentovanijih učenika, osvajajući niz nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima mladih. Potom je upisao Muzičku akademiju u Sarajevu, studirajući od 1988. do 1992. godine. Istovremeno sa studijama klavira, u klasi profesorke Izolde Ambrožić, studira i solo pevanje kod prof. Radmile Smiljanić 🎤.

Foto: Redportal.rs/Beogradska nadbiskupija

Zbog rata u svojoj zemlji i rodnom Sarajevu 1992. godine, kao apsolvent, napušta bivšu Jugoslaviju i prvo nastavlja studije klavira na Konzervatoriju Gabrielle D’Annunzio u Italiji - Peskara, a potom dolazi u Kraljevinu Norvešku 1993. godine. Tu je ostao dugi nizgodina i ostvario punu akademsku, umetničku i profesionalnu karijeru.

Uz stalan rad, liturgijski i izvanliturgijski angažman u crkvi Tanum, aktivno je sarađivaona nekoliko drugih muzičkih područja i projekata, od kojih su neki predstavljali pravi uspon u njegovoj umetničkoj i koncertnoj karijeri.

Kolonomos Martinčević se istakao i svojim pedagoškim radom, kako u Norveškoj tako i u rodnoj Bosni i Hercegovini, gde je u više navrata radio kao univerzitetskipedagog u Franjevačkom novicijatu u Livnu i kao viši asistent na Studijuglazbene umjetnosti Prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilištau Mostaru od 2014. do 2021. Kao krunu njegove bogate karijere, s više odhiljadu nastupa u 30-ak zemalja i 11 snimljenih nosača tona za svetskediskografske kuće, kao što su Naxos, Arc Music iz Londona, Musikkloften iz Osla,Croatia Records i bivšeg Jugotona, Kolonomos Martinčević je magistrirao  solo orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gde je diplomirao 2021. godine u klasi profesora Maria Penzara.

Foto: Redportal.rs/Beogradska nadbiskupija

U međuvremenu je nastavio da svira solističke orguljaške koncerte i snima tonske zapise, poput In Deo Gratias, u zemlji i na međunarodnoj orguljaškoj sceni. Poseduje mobilne orgulje koje mu omogućavaju muziciranje u različitim vancrkvenim prostorima, kao i koncerte na otvorenom. 

- Repertoar je osmišljen ne samo da bi predstavio lepotu i lepezu različitihskladateljskih izričaja, nego i da bi ostavio i dublju spiritualnu poruku dramevremena u kom živimo i naprosto jedan emotivno kritički osvrt izražen tonovima. Poruka je jasna - moramo se osvestiti i probuditi, ukoliko ne želimo da nas još jednom Tvorac i svemir ne opomenu da smo se zaboravili i zaigrali u vlastitom egu 👆🏻 - kaže umetnik Frano Yehuda Kolonomos Martinčević.

Autor: redportal.rs

#Beogradska nadbiskupija

#Frano Yehuda Kolonomos Martinčević

#koncert

#orgulje