Autori pominju neverovatne sume od 1.600 evra do 8 miliona evra

Nekadašnja ministarka kulture Nada Popović Perišić izjavila je da će Veljko Topalović i Boško Savković svoje tvrdnje morati da dokažu na sudu, dok u SANU kažu da nemaju veze sa restauracijom Miroslavljevog jevanđelja.

Nakon današnje konferencije za novinare priređivača faksimila Miroslavljevog jevanđelja Veljka Topalovića i autora dokumentarnog serijala o istorijatu rukopisa Boška Savkovića, bivša ministarka je rekla agenciji Tanjug da su oni izrekli „potpune laži o zloupotrebi sredstava“, a koje je navodno njeno ministarstvo namenilo konzervaciji i fototipskom izdanju rukopisa.

- Autori pominju neverovatne sume od 1.600 evra do osam miliona evra. Budući da je to enorma laž koja dovodi u pitanje moje ime i moj rad, učesnici će morati to da dokažu na sudu - rekla je Popović Perišić.

Foto: Printscreen YouTube/Audio knjige i odabrana predavanja

Ona je podsetila da je Ministarstvo kulture u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima odobrilo Narodnom muzeju u Beogradu i Narodnoj biblioteci Srbije objavljivanje fototipskog izdanja.

Prema njenim rečima, to je urađeno imajući u vidu da su te ustanove ovlašćene da trajno čuvaju i brinu o pokretnim kulturnim dobrima, kao i da izveštaji o utrošenim sredstvima postoje u godišnjim izveštajima pomenutih institucija.

Rekla je i da autori tvrde da je Ministarstvo kulture zabranilo svojim rešenjem od 3. septembra 1998. godine fototipsko izdanje koje je uradila izdavačka kuća Dosije, a da je istina da je to izdanje nije zabranjeno već nije legalizovano, jer predstavlja izdanje koje je ostvareno prevarom i bez saglasnosti Ministarstva kulture na koje su izdavači bili obavezni po Zakonu o kulturnim dobrima.

Pomenula je da o tome postoji i odluka Vrhovnog suda od 25. maja 1999. koja potvrđuje resenje Ministarstva kulture kojim se odbija zahtev izdavačke kuće Dosije za dobijanje odobrenja za korišćenje naziva, imena i lika kulturnog dobra od izuzetnog znacaja u komercijalne svrhe, odnosno za objavljivanje fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja.

Srpska akademija nauka i umetnosti je saopštila danas da nema nikakve veze sa restauracijom Miroslavljevog jevanđelja obavljenom pre više od 20 godina.

Foto: sanu.ac.rs/NZ

- Za sva pitanja koja su izvan nadležnosti SANU, molim Vas da se obratite nadležnim institucijama - Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije i Narodnom muzeju - navedeno je u saopštenju.

Takođe, navedeno je da je SANU preko svog Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju učestvovala u procesu digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja i da je taj posao završila sa velikim zadovoljstvom.

- Audio-vizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU je samo digitalizovao Jevanđelje, i to u prostorijama Narodnog muzeja gde je bila prenesena oprema za taj poduhvat - kažu u SANU.

Autor: Tanjug

#Boško Savković

#Miroslavljevo jevanđelje

#Nada Popović Perišić

#Veljko Topalović

#sanu