Šta supruge ne treba da rade, Bračni život i sreća, Moderna žena i kako upravljati njome 🤨

Pored toga što ima privlačnu retro koricu, roman kanadske autorke Karme Braun Recept za savršenu suprugu sjajna je priča o tome kako je patrijarhalnost oblikovala život žena 50-ih godina prošlog veka i kako nastavlja isto da čini do dana današnjeg 🧐🧐🧐.

Roman prati živote 2 junakinje koje razdvaja 60 godina, ali spaja ista kuća.

Alis Hejl ima 30 godina i odlučila je da napusti karijeru koju je imala kao piar u izdavaštvu i posveti se pisanju. Pristala je da se u leto 2018. godine iz odličnog stana na Menhetnu preseli s mužem u predgrađe Njujorka. Uredno pokošeni travnjaci, nizovi istih kuća u istim ulicama. Nimalo oduševljena promenom, Alis u podrumu pronalazi svesku Neli Merdok, mlade supruge i prethodne vlasnice kuće, u kojoj je tipična američka domaćica 50-ih godina prošlog veka zapisivala recepte, ali i sve što joj je bilo na umu i duši 😏.

Ma kako čudno zvučali „pečena aljaska“ ili „kuvani keks“, ovi recepti nisu ni približno tajnoviti koliko je Nelin život. Istražujući sudbinu jedne „savršene američke supruge“ s polovine prošlog veka, Alis shvata da je i sama nezadovoljna odnosom sa mužem, te da pod pritiskom okoline i patrijarhalnih konvencija gubi kontrolu nad sudbinom. I odlučuje da to promeni 👆🏻.

Posebnu zanimljivost ovog romana čine recepti na početku poglavlja i citati iz starinskih knjiga s početka 20. veka kao što su: Šta supruge ne treba da rade, Bračni život i sreća, Moderna žena i kako upravljati njome, koji prenose nazadne savete i poželjno ponašanje za idealnu suprugu svakog muškarca 🤨.

Uzbudljivu priču o ženama koje se usuđuju da preuzmu kontrolu nad svojim životom, roman Recept za savršenu suprugu, možete pronaći od četvrtka, 13. januara, u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Karma Braun

#Laguna

#Recept za savršenu suprugu

#knjiga