Oaza života na 200 metara pod ledom 🤯

Duboko ispod leda Antarktika, otkriven je ogroman broj novih i neočekivanih formi života. Nisu mnogo veliki i nešto baš lepi, ali iznenađujuće otkriće ponovo pokazuje naučnicima da život opstaje i na najnepristupačnijim mestima na svetu.

Kako je objavljeno u časopisu Current Biology, istraživači sa British Antarctic Survey su objavili otkriće 77 novih formi života ispod leda!

Briozoa poznata pod imenom kao živa mahovina, je vrsta prostog beskičmenjaka koja živi pod vodom. Tipično oko milimetar velika, njih čini čvrst egzoskelet, sličan koralima, sa velikom količinom dlaka pomoću kojih filtriraju hranu. Serpulidni crvi su slični, ne kreću se i jedu takođe filtriranjem vode.

Čak i prisustvo ovako prostih životinja za sobom povlači velika pitanja. Većina ekosistema zavisi od sunca koje se apsorbuje i potom menja u korisne forme energije procesom fotosinteze. Međutim, ove životinje žive ispod stotina metara leda gde nikakva svetlost ne može da dopre. Stoga kako uopšte mogu i da žive!? 🤔

Kako navodi glavni autor studije Dejvid Barns:

Otkriće toliko života u ovim ekstremnim uslovima je kompletno iznenađenje i podseća nas koliko je zapravo antarktički vodeni eko sistem poseban i specijalan. Neverovatno je da smo pronašli toliko vrsta životinja, većina se hrani mikroalgama (fitoplanktonima) ali nikakve alge ne mogu da žive u ovakvim uslovima. Tako da je glavno pitanje, kako ove životinje uopšte opstaju ovde?

Tim sumnja da se odgovor krije u velikim količinama algi koje su odnete ispod leda sa otvorenog mora. Mada ni to nije nimalo sigurno. Što je najčudnije, život je daleko raznovrsniji pod ledom nego na otvorenom moru oko Antarktika.

Novom ekosistemu se pristupilo preko bušotine duboke 200 metara, koja je izbušena još 2018. godine u Neumayer Station III u Južnom Vedelskom moru. Uslovi su ovde neverovatno surovi, sa temperaturama koje često idu i daleko ispod nule. Iako su i pre potkrivene životinje u ovim uslovima, novo istraživanje je imalo podosta iznenađenja. Kako kaže doktor Kun:

Još jedno iznenađenje je to što smo shvatili koliko dugo zapravo postoji ovde.

Datiranje ugljenikom otkrilo je da ostaci sa dna (mešavine svih ostataka životinja) datiraju od danas do pre 5.800 godina. Uprkos tome što se nalazi na samo 3 do 9 kilometara od otvorenog okeana, ova oaza života je najverovatnije postojala u kontinuitetu skoro 6.000 godina!

Autor: redportal.rs

#200 metara

#Biologija

#Dubine

#Nauka

#Otkriće

#antarktik

#oaza

#živom

#život