Kralj Aleksandar zbog kritika na račun Pašićevog sina i nije hteo da mu poveri novi mandat predsednika Vlade

Bivši premijer Srbije Nikola Pašić rođen je 19. decembra 1921. rođen je u Zaječaru od oca Petra i majke Pene, imao je sestru brata Najdana i sestru Ristosju.

Školovao se u vreme čestih preseljenja zaječarske gimnazije, tako da je zbog školovanja kao đak boravio u Negotinu i Kragujevcu. Školovao se u Zaječaru I Negotinu.

Tehnički fakultet upisuje 1866. u sklopu Velike škole u Beogradu. Srpska vlada ga je kao odličnog studenta 1868. uputila na školovanje u Cirih. Studirao je tehničke nauke na Politehničkoj školi kao državni stipendista.

Politikom je počeo da se bavi 1878. kada je postao narodni poslanik iz Zaječara. Već 1881. osniva se Narodna radikalna stranka koja je na parlamentarnim izborima osvojila 54%. njega kralj Milan nije podnosio jer je Pašić bio proruski političar, a kralj Milan se više oslanjao na Austriju.

Bio je predsednik Vlade u više navrata, i za vreme Obrenovića i nakon majskog prevrata 1903. Bio je na vlasti i tokom prvog i Drugog balkanskog rata kao i u vreme Prvog svetskog rata i egzodusa Srba preko Albanije.

Na vlasti je ostao i nakog formiranja kraljevine SHS, sve do nekoliko meseci pred smrt. Bio je odlikovan više puta i to: ruskim ordenom Belog orla sa brilijantima, ruskim ordenom Svetog Aleksandra Nevskog, rumunskim ordenom Karola, turskim ordenom Osmanlije i ordenom Karađorđeve zvezde.

Imao je 3 dece, 2 ćerke, Daru i Pavu, i sina Radomira Radu Pašića koji je bio veoma problematičan.

Kod kralja Aleksandra bio je u poseti 9. decembra 1926. tokom koje je kralj izneo neke kritike na račun Pašićevog sina i nije mu poverio novi mandat predsednika Vlade. Ovaj događaj je toliko potresao starog Pašića koji je iznenada preminuo 10. decembra 1926. od moždanog udara, u 81. godini života. 

U Zaječaru se po njemu zove kasarna Vojske Srbije, a u Beogradu kod Skupštine nalazi se veliki spomenik Nikoli Pašiću.

IZVOR: YT / DRAGAN STANIĆ STANKE

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#nikola pašić

#vlast