Po dolasku zatiče zgarište kuće koju je pre 2 godine morala da napusti. 😪

Drugi svetski rat sa sobom doneo je katastrofu za čitav svet. Evropa je bila porobljena a zločini su bivali masovniji i užasniji. Na prostorima nekadašnje Nezavisne države Hrvatske postojali su logori od kojih su nakpoznatiji bili Jasenovac, Danica i Jastrebarsko.

Oni koji su nisu završavali u logorima konstantno su buli u zbegu. U jednom od zbegova borac i fotograf Žorž Skrigin je sreo ženu sa dvoje male dece, Milicu Tepić sa ćerkom Dragicom i sinom Brankom, ime dobio po ocu koji je poginuo mesec dana pre njegovog rođenja. Kada je upitao kuda ide ona je odgovorila:

- U prvoj su mi muža ubili, sad su i kuću spalili. Eh da mi nije ovo dvoje, znala bih ja kuda.

Milicin sin Branko Tepić je u intervjuu datom Politici 2008 ispričao:

- Majka Milica sa mojom 2 godine starijom sestrom Dragicom, zbog pretnji ustaša, u proleće 1942.  iz Kozarske Dubice izbegla je u Garešnicu u Moslavinu. Tamo sam i ja ugledao svet, i to samo mesec dana posle pogibije moga oca Branka.

- Za jedne od tih bežanija, majku Milicu koja je mene, i torbu kićenicu, nosila na leđima, a sestru vodila za ruku, u proleće 1944. negde oko Knežice kod Dubice, presreće Skrigin

Milica se sa decom vraća na Kozaru, u rodni Komlenac. Po dolasku zatiče zgarište kuće koju je pre 2 godine morala da napusti. Milicin sin objašnjavao

- Po završetku rata majka se konačno vraća u Komlenac. Skrhana bolom i iznemogla od lutanja Kozarom, Krajinom i Moslavinom, tu podiže sve što se iz pepela moglo podići. Ni 3 godine nije prošlo, a nesrećna majka umire u trošnoj izbi koju je s mukom podigla.

Branko sa sestrom Dragicom, posle majčine smrti, odlazi u Dubicu kod ujaka Marka Vlajnića. Završava pedagošku školu i zapošlajva se u školi gde upoznaje suprugu. Prvo su dobili sina Predraga, a nekoliko godina kasnije blizance Nenada i Biljanu. Dragica je umrla 1983.

Živeli su lep život u Petrinji kada po padu Slavonije 1995. ponovo je otišao u zbeg u Gradišku, sada sa suprugom, decom i unucima.

– Kako bi bilo lepo da se danas pojavi neki novi Skrigin, pa da mojim unucima, svojom fotografijom, najavi mir, sreću i izvesniju budućnost. A ne kao što je to uradio meni onaj stari, ratni, Skrigin, teške i nesrećne 1944. - rekao je Branko.

Fotografija kao svedok stradanja i borbe za opstanak nalazi se kao jedan od eksponata u Muzeju holokausta u Aušvicu.

Pisac Skender Kulenović je Milici Tepić posvetio pesmu Stojanka majka Knežopoljka

IZVOR: YT / BgDragan

Autor: Redportal.rs

#KNEŽPOLJE

#Kozara

#MILICA TEPIC