Delo Santa Maria della Salute je stvarao više od 10 godina.

Pesnik Lazar Laza Kostić rođen je 12. februara 1841. u Kovilju, u porodici Petra Kostića i Hristine Jovanović. Imao je i brata Andriju ali njega i majku nije upamtio jer su preminuli dok je on bio beba.

Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a gimaziju u Novom Sadu, Pančevu i Budimu. Doktorirao je prava na Peštanskom univerzitetu.

Bio je 2 puta u zatvoru, a kao odštetu za puštanje bio je izabran za poslanika Ugarskog sabora zajedno sa Svetozarom Miletićem. Potom se vraća za Beograd i uređuje časopis Srpsku nezavisnost, ali uskoro napušta Srbiju zbog pritisaka vlasti, i olazi u Crnu Goru na poziv kneza Nikole da uređuje zvanične crnogorske novine. 

U Pešti se 1892. sreo sa Nikolom Teslom kome savetovao za ženidbu Jelenu Lenku Dunđerski, u koju je i sam bio potajno zaljubljen. Interesantno je da je Tesla pored Lenke Dunđerski odbio i slavnu glumicu Saru Bernar.

Laza se 1895. oženio Julijanom Palanački i preselio se kod nje u Sombor. Lazar Dunđerski mu je bio kum. Dva meseca nakon njegovog venčanja, Lenka je umrla u Beču od tifusa.

Laza Kostić je 1883. postao član Srpskog učenog društva, a 1909. član Srpske kraljevske akademije.

Napisao je tragediju Maksim Crnojević, drame Pera Segedinac, drame Uskokova ljuba, Gordana, Među javom i med snom i još 150 lirskih pesama. Delo Santa Maria della Salute je stvarao više od 10 godina.

Nažalost, 1910. umire u Beču, a sahranjen je 11. decembra na Velikom Pravoslavnom groblju u Somboru.

O životu Laze Kostića snimljen je film Santa Maria della Salute koji je premijerno prikazan u decembru 2016.

IZVOR: YT / Adria Film

Autor: Redportal.rs

#laza kostic

#lenka dunđerski

#pesnik