Na današnji dan 354. godine u Antiohiji, rođen Sveti Jovan Zlatousti - carigradski patrijarh

Na dan Jovana Zlatoustog izbegava se svako korišćenje novca, vunice strune, odnosno šivenje, pletenje i vezivanje. Veruje se da onaj ko tada prekine nit (konac) time prekida i svoj život. Pošto u srpskom narodu Sveti Jovan važi za učenog sveca, veruje se da je na dan kada on slavi dobro uzeti knjigu u svoje ruke i pročitati bar neki njen deo.

Kako prenosi portal Mondo, Sveti Jovan zlatousti je u tajne hrišćanstva kročio nakon smrti roditelja, kada se zamonašio. Taj svečani čin pratili su lično apostoli koji su ga blagosiljali i prorekli mu veliku službu, veliku blagodat i veliko stradanje. Rođen u Antiohiji, gde je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski. U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika 385. godine.

Još kao đakon napisao je knjigu O sveštenstvu, a kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi. Propoveda svakodnevno, ne određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Blagodareći njegovoj propovedničkoj slavi, godine 397. izabran je za carigradskog patrijarha.

Predlagao je potpunu reformu crkvenog i svetovnog načina života, nakon čega je ušao u sukob sa dvorom cara Arkadija i sa caricom Evdoksijom. Pod spletkama patrijarha Teofila Aleksandrijskog, Sveti Jovan je zbačen 402. nakon čega je prognan dva puta. Svoj život je okončao u mestu Kukuz gde je umro 407. godine.

On se smatra najvećim tumačem Svetog Pisma, najboljim hrišćanskim besednikom, učiteljem hrišćanskog života i idelanim primerom Crkvenog pastira i stradalnika za Jevanđelje Hristovo.

Autor: mondo.rs

#Pravoslavlje

#Sveti jovan Zlatousti

#Zlatousti

#crkva

#jovan

#praznik

#spc

#sveti