Preseljenjem Muzeja u zgradu stare Termoelektrane biće obuhvaćeno više aspekata zaštite kulturnog nasleđa

Pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju u Ministarstvu kulture i informisanja Danijela Vanušić otvorila je današnju onlajn konferenciju Istinski muzej genija, koja se može pratiti preko Jutjub kanala ovog ministarstva.

Tom prilikom Vanušić je istakla da će preseljenjem Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare Termoelektrane Snaga i svetlost biti obuhvaćeno više aspekata zaštite kulturnog nasleđa.

Projekat digitalne konferencije zajednički su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja i Muzej Nikole Tesle u Beogradu, gde je bilo reči o preseljenju i transformaciji Muzeja, izazovima tog izmeštanja i rebrendiranja te kulturno-naučne ustanove.

Foto: Ministarstvo kulture/NZ

Muzej Nikole Tesle u Beogradu, smešten u Krunskoj ulici, otvoren je za javnost 20. oktobra 1955. godine i bio je prvi tehnički muzej u tadašnjoj Jugoslaviji.

- Danas je pred nama velika i složena tema. Preseljenje Muzeja Nikole Tesle u novu zgradu postavlja niz pitanja - od izbora te zgrade za smeštaj muzeja, kreiranje savremene muzejske postavke do njihovih povezivanja sa likom i delom velikog svetski priznatog naučnika srpskog porekla koji je svojim otkrićem i pronalascima promenio i zadužio ceo svet - navela je Vanušić na početku govora.

Ona je podsetila da je Muzej od svog osnivanja do danas smešten u vili koja se nalazi u Krunskoj ulici br. 51, a jedinstven je u svetu, jer sadrži najveću kolekciju originalnih predmeta i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle, koja je posle njegove smrti iz Njujorka preneta u Beograd.

Kako nema dovoljno prostora u sadašnjoj zgradi muzeja, veći deo predmeta se čuva u depoima, i u proteklim godinama bilo je više inicijativa da se muzej preseli u novi prostor, koji bi u potpunosti odgovarao potrebama ovako savremenog muzeja, posvećenog jednim od najvećih pronalazača modernog doba.

Takođe je podsetila da je decembra 2020. godine Vlada Srbije donela odluku da se za novu zgradu muzeja odredi Termoelektrana Snaga i svetlost u dunavskoj marini Dorćol, na opštini Stari grad.

Foto: Wikipedia.org

Termoelektrana je bila u funkciji od 1932. do 1969. godine, i predstavlja deo industrijskog nasleđa, značajnih kulturno-istorijskih i arhitektonsko-urbanističkih vrednosti u privrednoj, tehničkoj, društvenoj i graditeljskoj prošlosti Beograda.Ceo kompleks sa okolinom je proglašen spomenikom kulture, rešenjem iz 2013. godine.

Vanušić je izjavila da će preseljenjem Muzeja u zgradu stare Termoelektrane biti obuhvaćeno više aspekata zaštite kulturnog nasleđa zbog dragocenih istorijskih i arhitektonskih vrednosti koje objekat poseduje kao spomenik industrijskog nasleđa.

- Projektu rekonstrukcije će se pristupiti kao sveobuhvatnom planu revitalizacije industrijskih vrednosti objekta, kreiranju savremene muzejske postavke i njihovom simboličnom prožimanju sa likom i delom genija i začetnika nove ere neizmenične struje, Nikolom Teslom - rekla je Vanušić.

Posle potpisivanja koncesionog ugovora, u Bazelu je 1930. godine osnovano Akcionarsko društvo Snaga i svetlost.

Projektovanje, nadzor i postavljanje centrale je povereno Švajcarskom društvu za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela, a za centralu je izabrana lokacija na obali Dunava, zbog neophodne količine vode za hlađenje i mogućnosti transporta uglja i vodenim putem.

Autor: Tanjug

#Muzej Nikole Tesle