Festival će biti održan od 9. do 12. decembra u Beogradu, a od 10. do 13. u Novom Sadu

Na 13. izdanju Međunarodnog festivala LGBT filma Merlinka, koji će biti održan od 9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, biće prikazano i 11 ostvarenja autora i autorki iz Srbije 🎬🎥.

Među njima su kratki igrani filmovi:

🎬 Animus Milice Spasojević, koji prati 20-godišnju Sofiju, koja stiče novog prijatelja, dreg kraljicu Ka, koji joj pomaže da sazri, preboli bivšeg dečka i sagleda stvaran svet oko sebe van svojih izmišljenih i domaštanih problema.

🎬 Solskin rediteljke Vere Kulić prikazuje 3 i po sata u životu jedne devojke koja se na svoj način nosi sa smakom sveta koji nastaje pregrejavanjem Sunca i ljudskim uticajem na klimatsku promenu na Zemlji.

🎬 Petar Lakić autor je filma Pustoš, koji prati 3 prijatelja koji idu na kratak izlet u prirodu, a između dvojice se javljaju tajne strasti.

🎬 Moram nešto da ti ispričam Andrije Mitrovića je priča o nesigurnom i autodestruktivnom mladiću, žrtvi seksualnog napada i silovanja, koji pokušava da se fizički preda da bi zadržao svog partnera.

🎬 Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali ostvarenje je reditelja Balše Lekovića.

🎬 Terezini sinovi je kratki doku-igrani film koji pruža uvid u život kvir ljudi u savremenoj Srbiji, istovremeno se osvrćući na domaće kvir pionire iz 90-ih.

Foto: Redportal.rs/Promo

Na Merlinka festivalu biće prikazani i kratki dokumentarni filmovi: S one strane duge Milice Spasojević, o majoru u penziji i trans aktivistkinji Heleni Vuković. Kume, izgore ti kesa, koji su režirali Isidora Goncić i Predrag Azdejković, a u ovom ostvarenju 5 LGBT osoba odgovara na pitanja kako zamišljaju svoje venčanje. Jovan Ilić autor je 2 dokumentarca: Kraljica Prajda, o dreg kraljici Alexis VanderCunt, i Safe Space, o LGBT kafićima u Beogradu 🥂🍸.

Pored kratkih, biće prikazan i dugometražni film Strah od leptira, koji je nastao po motivima istoimene pozorišne predstave u režiji Isidore Goncić sa Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem u glavnim ulogama, koji prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Filmovi Animus, Pustoš, Kume, izgore ti kesa, S one strane duge i Strah od leptira su snimljeni u koprodukciji sa Merlinka festivalom.

Foto: Redportal.rs/Promo

Podsećamo, festival će otvoriti američki film Labudova pesma, koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu, itd. Među odabranim filmovima su i francuski Kroz Pariz, brazilski predstavnik za nagradu Oskar Privatna pustinja, kanadski Skoči, dušo sa oskarovkom Kloris Ličman, kojoj je ovo bila poslednja uloga, a sa Kanskog festivala stiže francuski film Bruno Reidal – Ispovest ubice.

Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Autor: redportal.rs

#Dom omladine Beograda

#Festival

#Kulturni centar Novog Sada

#LGBT

#Merlinka festival

#NOVI SAD

#beograd

#film