Izložba će biti otvorena 25. novembra

Izložba radova akademika Dušana Otaševića biće otvorena 25. novembra u Galeriji Rima u Beogradu, a postavka je u celosti zasnovana na Otaševićevom odnosu prema delima i autorima iz istorije umetnosti na koje umetnik kroz svoj višedecenijski opus referiše na različite načine, najavili su danas organizatori.

Kroz raznovrsnu postmodernističku praksu citata, pastiša, kopija, simulakruma, Dušan Otašević od sredine 8. decenije XX veka sve do najnovijih radova koji se prvi put predstavljaju na izložbi u Galeriji RIMA uspostavlja vezu sa amblematskim delima i autorima iz umetničke prošlosti, od praistorije do pop arta i konceptualne umetnosti.

Izložba obuhvata selekciju radova koje je sam umentik odredio terminom - prerađevine Otašević, a među kojima publika može videti objekat Sangstrel-portret slikara iz 1975, kao prvi Otaševićev primer citata jednog dela iz istorije umetnosti (Mantenjinog Sv. Sebastiana).

Na izložbi će moći da se vide i radovi iz svih istorijskih epoha u kojima se poziva na autore poput Da Vinčija, Vermera, Sezana, Maljeviča, Magrita, Dišana, Joko Ono, sve do najnovijih radova iz 2021. godine u kojima su dela Boža i Đota polazište za društveno kritičke ali i autobiografske sadržaje.

Autor: Tanjug

#Izložba

#dušan otašević

#galerija rima