Togo je bio pravi heroj Velike trke milosrđa

Togo je bio vodeći sankački pas Leonarda Sepele i njegovog tima za pseće sanke u trci do Nomea preko centralne i severne Aljaske, 1925. godine. Iako je prešao veću udaljenost (418 km) od svog kolege Balta (88 km), nije stekao toliku slavu.

U zimu 1925. godine smrtonosni napad difterije u udaljenoj luci Nomu na Aljasci ugrozio je živote više od 10.000 stanovnika koji žive na tom području. Deca su bila posebno izložena riziku. Nađen je antitoksin, ali najbliža tačka do koje je serum mogao doći železnicom bila je Nenana, udaljena 1.084 km od Nomea. Kako se bližila mećava, avionsko putovanje je bilo isključeno. Zvaničnici su utvrdili da je jedini način da se serum na vreme dostavi putem timova sa psećim sankama.

Foto: Wikipedia.org

Okupljeno je 20 timova, uključujući onu Leonarda Spele. Neverovatno, za samo 5 i po dana, završena je Velika trka milosrđa i Nome je isporučen spasonosni serum. Iako bi vodeći pas poslednje deonice od 80 km, Balto, postao poznat po svojoj ulozi u trci, ali mnogi tvrde da su upravo Sepela i njegov vodeći pas sibirski haski Togo bili pravi spasioci dana. Sve u svemu, 12-godišnji Togo i Sepela prešli su zapanjujućih 418 km, u poređenju sa prosekom od 50 km ostalih timova.

Kao štene, Togo je patio od zdravstvenih problema, a Sepela nije video koristi od premalog, naizgled neprikladnog psa. Međutim, nakon što ga je dao komšiji, Togo se bacio kroz stakleni prozor i pobegao kući.

Foto: Wikipedia.org

Kako je Togo rastao, opčinjavali su ga radni psi saonice koji su ga okruživali. Još uvek premlad za upregu, često se oslobađao da trči zajedno s timovima koji treniraju sa Sepelom, na veliku muku svog vlasnika. Ogorčen, Sepela je odlučio raditi ono što je najbolje radio sa svojim psima. Stavio je uprtač na osmomjesečnog Toga i priključio ga timu. Togo je tog dana na kraju pretrčao 120 km.

Tokom godina Togo je postao poznat širom Aljaske po svojoj upornosti, snazi, izdržljivosti i inteligenciji kao Sepelov vodeći pas. Togo je vodio Sepelov tim u trkama i izletima, dugim i kratkim, a pas i čovek postali su nerazdvojni.

Foto: Wikipedia.org

Ipak najpoznatiji je postao po učešću u Velikoj trci milosrđa. S temperaturama oko -30 stepeni, Sepela i njegovi psi napravili su neverovatno vreme na svom putu ka Naomeu, prešavši preko 270 km za samo 3 dana.

Godinama se slavio Balto, koji je takođe došao iz uzgajivačnice Sepela, čak je i dobio statuu u njujorškom Central parku. Međutim, upućeni su Togo smatrali neopevanim junakom Velike trke milosrđa. Vremenom je, uz pomoć istoričara, Togo počeo da stiče zasluženo priznanje. 2001. Togo je dobio vlastitu statuu u Suard parku u Njujorku. Godine 2019. njegova priča prepričana je u očaravajućem Diznijevom filmu Togo, u kojem glumi njegov potomak Dizel.

IZVOR: YT / Walt Disney Studios

Autor: redportal.rs

#Aljaska

#Togo

#Trka

#haski

#pas