Oko 60 kratkih igranih i dokumentarnih filmova autora od 7 do 25 godina pristiglo je na konkurs

Grad Novi Pazar organizuje prvi međunarodni festival dečijeg i omladinskog filma IKT Film fest od 12. do 14. novembra, kada će biti izabrani i najbolji radovi, najavili su organizatori.

- Filmovi su plod mašte dece i mladih. Kreirani su uz mnogo truda i ljubavi. Zato smo odlučili da ih sve prikažemo i na velikom platnu u Kulturnom centru Novog Pazara - obrazložio je odluku žirija umetnički direktor festivala Stefan Arsenijević.

Oko 60 kratkih igranih i dokumentarnih filmova autora od 7 do 25 godina iz zemlje i inostranstva pristiglo je na upravo završen konkurs.

- Okupljeni oko zajedničke ideje, timovi mladih ljudi su zajedno razvijali priču, glumili, snimali, montirali… I verujemo saznali nešto novo, kako o filmu, tako i o sebi. Puno je toga stalo u ove kratke forme. Broj prijavljenih filmova, čak 61, daleko je premašio naša očekivanja. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na konkursu i podelili svoje filmske priče sa nama. Sa nestrpljenjem iščekujemo da zajedno podelimo uzbuđenje premijernog prikazivanja filmova na velikom platnu - kaže naš poznati reditelj.

IZVOR: YT / IKT FilmFest

Tema ovogodišnje manifestacije je prijateljstvo.

- IKT Film fest u fokus stavlja budućnost. Uputili smo poziv mladim ljudima, u širokom rasponu od osnovne škole do fakulteta, da sa nama podele kako oni vide prijateljstvo danas. Ovi kratki filmovi, često i prvi koraci mladih autora u filmskom mediju, nastali su zajedničkim naporima. Jer film je kolektivna umetnost. Neki od njih su čak zajednostvarali u različitim zemljama, povezani savremenim tehnologijama - objašnjava Arsenijević, koji je nedavno nagrađen Kristalnim globusom na Međunarodnom festivalu u Kralovim Varima za film Strahinja Banović.

Mladi glumac Nedim Nezirović ističe da će žiriju biti veoma teško da donese odluku.

- Iznenađujuće je koliko se kod dece osnovaca zadržao osećaj empatije.Iskreni su kad opisuju prijateljstvo, konkretni. Pojavili su se predivni filmovi, nije ih malo, pa će biti izuzetno teško odabrati šta će se prikazati - zaključio je on.

Organizator je Grad Novi Pazar, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kultura i informisanja.

Festival će pratiti brojna kulturna i edukativna dešavanja.

U žiriju će, pored selektroa Stefana Arsenijevića, biti i mladi glumac Nedim Nezirović, kao i poznati turski glumac Cem Učan i turski reditelj Mustafa Džem Oztufekči.

Autor: Tanjug

#IKT filmfest

#Novi Pazar

#filmski festival