Regulatorno telo u Ofkomu smatra da one i dalje mogu biti spasonosne za građane u slučaju potrebe 🤔

Hiljade crvenih telefonskih govornica, svetski poznatih simbola Velike Brirtanije, neće biti uklonjene, saopšteno je danas iz uprave britanskog regulatornog tela za telekomunikacije.

Javne telefonske govornice mogu mnogima izgledati kao zastarele, kao relikt prošlih vremena u doba sveprisutnih smart telefona, ali u regulatornom telu Ofkomu smatraju da one i dalje mogu biti "spasonosne" za građane u slučaju potrebe, prenosi AP.

Regulatorno telo je predložilo pravila čijom primenom bi se sprečilo uklanjanje oko 5.000 telefonskih govornica u oblastima koje imaju lošu pokrivenost mobilnim signalom.

Crvene govornice su postale i deo kulturne baštine Britanije kao vrlo prepoznatljiv simbol Londona a i cele Engleske. Prvi put su postavljene od strane pošte 1921. ali ne u ovom obliku kakvim ih danas znamo, crvene govornice su prvi put postavljene 1924. i do dana današnjeg stoje uz nekoliko estetskih promena kroz godine.

Neke govornice su i privatizovane a dosta njih se koristi i kao javne biblioteka u koju možete ostaviti i pokupiti knjigu koja vam se sviđa.

Neke države su kopirale ovaj dizajn govornica te se mogu naći i u SAD, na primer Oklahomi kao i na Havani u Kubi.

Autor: Tanjug AP

#Velika Britanija

#kultura

#prošlost

#telefonske govornice