Nakon neuspele transplantacije jetre umro je u denverskoj bolnici pod pseudonimom Petar Petrović.

Kralj Petar II Karađorđević rođen je 6. septembra 1923. u Beogradu. Njegovi roditelji, kralj Aleksandar I i kraljica Marija dali su mu ime po dedi, kralju Petru I.

Nakon ubistva kralja Aleksandra u Marseju 9. oktobra 1934, mladi kraljević postaje kralj umesto koga je vladalo namesništvo na čelu sa knezom Pavlom.

Posle vojnog puča protiv kneza Pavla i vlade Cvetković-Maček koji su doneli odluku o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, Petar II je proglašen punoletnim. Može se reći da vladavina kralja Petra II spada u jednu od najkraćih u istoriji. Vladao samo 19 dana, jer je 14. aprila na predlog predsednika vlade, generala Dušana Simovića, odveden u izbeglištvo nakon invazije sila Osovine. 

Sve vreme rata je kralj Petar proveo u Engleskoj i preko svojih ljudi zajedno sa majkom kraljicom Marijom slao pomoć Srbima. Nakon dolaska Crvene armije u zemlju i oslobađanja Beograda, kralj Petar nakon dugih pregovora biva poražen i monarhija je ukinuta odlukom Ustavotvorne skupštine od 29. novembra 1945. Jugoslavija se preobrazila i postala jednopartijska država pod vlašću Komunističke partije.

Bio je oženjen grčkom princezom Aleksandrom, 20. marta 1944. i sinom Aleksandrom, rođenim 1945. Bio je aktivan do smrti i sarađivao je sa srpskom emigracijom. Nakon neuspele transplantacije jetre umro je u denverskoj bolnici 3. novembra 1970. u koju je primljen pod pseudonimom Petar Petrović.

Sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertivilu. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 17. januara 2013. sa ciljem da budu preneti u zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu. Po njemu se zovu OŠ Kralj Petar II Karađorđević, Beograd i OŠ Kralja Petra Drugog, Užice.

IZVOR: YT / Дамир С. Живковић

Autor: Redportal.rs

#Denver

#beograd

#jugoslavija

#kralj petarII