Insistirao je kod vojvode Putnika da dozvoli Milunki Savić da bude jedan od njegovih četnika. 💖

Vojvoda Vojislav Tankosić rođen je 28. septembra 1880. u Rukladi u okolini Uba, u porodici Pavla i Milje Tankosić. Nakon završene osnovne škole porodica se preselila u Beograd pa je on tako upisao Drugu beogradsku gimnaziju. Nakon završene gimazije upisuje u 32. klasi Vojnu akademiju.

Vojnu akademiju završava 1901, a već 1903. učestvuje u Majskom prevratu gde je bio zapovednik voda koji su streljali braću kraljice Drage, Nikolu i Nikodija Lunjevicu.

Početkom 20. veka javljaju se veliki problemi na prostoru Raške, Makedonije i Kosova i Metohije. Napadi na Srpsku imovinu bili su svakodnevica, a narod je zbog straha od odmazde bežao. Tražili su poomoć od zvaničnog Beograda, ali odgovora nije bilo.

Tada vojvoda Tankosić sa nekolicinom svojih prijatelja osniva organizaciju koja će se baviti obuičavanjem novih boraca i praveći od njih srpske lokalne komite koje će braniti stanovništvo. Često se maskirao u prodavca žita ispitujući teren. U četi Savatija Miloševića učestvuje u borbi na Čelopeku, pokazao se kao veoma sposoban i tada dobija čin vojvode.

Kada je Austrougarska aneksirala BiH, Tankosić osniva u Prokuplju četničku školu. Širom Srbije se osnivaju regrutni centri pa je tako za kratko vrme bilo preko 5.000 boraca.

U Prvom balkanskom ratu komandovao je Lapskim četničkim odredom. a ušao je i prvi sa svojim četnicima u osobođeno Kosovo nakon čega je dobio Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata postaje komandant Dobrovoljačkog odreda. Iskoristivši svoj uticaj insistirao je kod vojvode Putnika da dozvoli Milunki Savić da bude jedan od njegovih četnika.

Za vreme povlačenja srpske vojske 1915. kao komandant bataljona smrtno je ranjen u Igrištu kod Velikog Popovića 31. oktobra 1915. Od posledica ranjavanja, umro je 2. novembra 1915. u 35. godini. Posmrtne ostatke je njegova majka Milja prenela, na beogradsko Novo groblje 1922.

IZVOR: YT / Центар за друштвену стабилност

Autor: Redportal.rs

#SRPSTVO

#VOJA TANKOSIC

#vojvoda