Po struci je bio lekar pa ne bi trebalo danas da budete nervozni

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Luku, koji je po struci bio lekar i prijatelj apostola Pavla.

Po poreklu je bio Grk, za njega se vezuje činjenica da je on naslikao ikone Isusa Hrista i Bogorodice kao i ikone apostola Petra i Pavla. Prema predanju, jedna od tih ikona je Presveta Bogorodica Filermosa, koja se danas čuva na Cetinju, u Plavoj kapeli, u okviru izložbenog prostora Istorijskog muzeja Crne Gore.

IZVOR: YT / Al Jazeera Balkans 

Nakon smrti apostola Pavla, nastavio je da propoveda  Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji nakon toga odlazi u Egipat gde je odredio episkopa, potom se ponovo vraća u Grčku gde je ustorjio ondašnje crkve.

U vreme smrti apostol Luka je imao 84 godine.

Sveti Luka je napisao Sveto Jevanđelje po Luki - 3. jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska. Vernici smatraju da je Sveto Jevanđelje po Luki napisao oko 60. godine.

Despot Đurađ Branković je 1453. preneo mošti apostola Luke u Smederevo, odakle su 1459. odnete u Bosnu, a potom 1463. u Dubrovnik, pa u Veneciju.

Naš narod veruje da bi ovih dana trebalo opasati torove, kako vukovi ne bi davili stoku. 

Poznata je izreka: "Ide Luka, eto vuka". Takode je poznato i da je zima odmah iza ugla posle ovog praznika pa se kaže i: "Sveti Luka, sneg do kuka.

IZVOR: YT / I love Zrenjanin

Autor: Redportal.rs

#Sveti Luka

#praznik

#spc