Projekat Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse, koji je započet 2020. pod pokroviteljstvom programa Kreativna Evropa, od ove jeseni se realizuje i u Novom Sadu.

Projekat Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse, koji je započet 2020. pod pokroviteljstvom programa Kreativna Evropa, od ove jeseni se realizuje i u Novom Sadu u saradnji sa Studentskom asocijacijom Univerziteta u Novom Sadu i pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad - evropska prestonica kulture, a u okviru programskog luka Budućnost Evrope, u cilju zvanične dopune programa Novi Sad - Evropska prestonica kulture 😎.

Na ovaj način se međunarodnom projektu They: Live - Student lives revealed through context-based art practices uz Beograd, Zagreb, Madrid, Rijeku, Podgoricu pridružuje i Novi Sad, dok Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu postaje zvanično pridruženi partner projekta 😁.

Arhivistička obuka, prikupljanje i digitalizacija fotografskog materijala o životu studenata u studentskim domovima u Novom Sadu od 1961. godine do danas, kao i aktivnosti u vezi sa rezidencijalnim boravcima para umetnik-kustos, koji će realizovati participativne projekte sa sadašnjim studentima, uključujući i umetničke radove i prikupljeni arhivski materijal, odvijaće se u periodu od 1. septembra 2021. do 30. aprila 2022. godine. Umetnički par iz Novog Sada čine Bojana Knežević i Vladimir Bjeličić.

Bivši i sadašnji stanari novosadskih studentskih domova svih generacija mogu da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom Oni žive o životu studenata u novosadskom kampusu, i to od kraja Drugog svetskog rata do danas. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, fotografije u digitalnom formatu koje je moguće poslati putem mejla, kao i originalne fotografije, koje će nakon skeniranja biti vraćene vlasnicima 📸.

Fotografije o životu u novosadskom kampusu biće arhivirane u okviru onlajn kolekcije pod nazivom Oni žive (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka (https://www.topothek.at/en) i zvaničnom sajtu projekta http://theylive.eu/index.php, paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Beogradu, Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Potencijalni učesnici mogu kontaktirati sa arhivistom projekta putem imejl-adrese novisad@theylive.eu, a krajnji rok za slanje fotografija je 28. februar 2022. godine.

Autor: redportal.rs

#NOVI SAD

#Oni žive

#They Live

#evropska prestonica kulture

#projekat

#studenti