U 4. sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostranim omoforom na rukama. 💖

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavlja praznik Pokrov Presvete Bogorodice.

Ovaj praznik je veoma bitan za ceo hrišćanski svet jer se Bogorodica tokom liturgije javila narodu okupljenom na molitvi.

Kao povod za ovaj događaj je bilo noćno bdenje u koje je služeno u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu.

Pošto je crkva bila puna naroda u pozadini je stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. Kako se veruje, u 4 sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostranim omoforom na rukama, pa je izgledalo kao da tom odećom pokriva narod.

Sveti Andrej videći to javljanje pokazao je rukom Epifaniju blaženom, i upitao ga: „Vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet?" Odgovori Epifanije: „Vidim, oče."

U srpskom pravoslavnm kalendaru koji je štampan u štampariji Ivana Crnojevića na Cetinju se ovaj praznik ne pominje pa se smatra da je ovaj praznik u srpskoj crkvi i u narodu zaživeo tek prevođenjem ruskih knjiga jer se u Rusiji pojavljuju manastiri posvećeni ovom prazniku još od 12 veka.

Širom Srbije, Republike Srpske i nekadašnje Republike Srpske Krajine postoje brojne crkve koje su posvećene ovom prazniku. Najpoznatije crkve su u Beogradu (Zvezdara), , u Srebrenici i u centru Knina, čuveni manastir Pećka Patrijaršija ovaj praznik proslavlja praznik kao svoju slavu.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#bogorodica

#praznik

#radost

#spc