Simulacije, fizika i matematika ukazuju da bi trebalo da imamo još jednu planetu 😃

Tim astrofizičara je izbacio rad, objavljen u Annual Review of Astronomy and Astrophysics, u kome postavlja tezu da postoje sve indikacije da postoji zemljolika ili marsolika planete u orbiti Sunca nešto malo dalje od Neptuna. Takođe dodaju da je vrlo moguće da su gasni džinovi našeg solarnog sistema izgurali tu "tajnu" planetu na obode.

Kako naučnici nastavljaju dalje da izučavaju naš solarni sistem, još uvek pokušavaju da shvate na koji način su naše planete nastale i zašto se nalaze u trenutnim orbitama. U ovom novom istraživanju, naučnici kažu da simulacije još uvek ne mogu do kraja da objasne trenutnu konfiguraciju solarnog sistema jer nedostaje informacija. I upravo taj nedostatak sumnjaju da je planeta koja je nekada kružila u dalekoj orbiti oko Sunca, ali je sada van solarnog sistema na ivici orbite ili čak u dubokom svemiru.

Autor ističu da postoji nešto veoma čudno u trenutnoj poziciji planeta, koja ima 4 unutrašnje kamenite planete, potom pojas asteroida i na kraju 4 gasna džina u spoljšnjoj orbiti. Nakon džinoga idu patuljaste planete i drugi objekti poput kometa. Naučnici veruju da nešto nedostaje, tačnije teško da je prirodna evolucija stvorila 4 gasna džina nakon kojih nema ništa osim patuljastih planeta. Prema logici trebalo bi da budu i posle njih nekoliko planeta sličnih veličina - pride, simulacije ih u tome podržavaju.

Dodajući još jednu planetu veličine Zemlje ili Marsa u spoljašnjim delovima solarnog sistema, možda čak i između dva gasna džina, stvara mnogo prezizniji model solarnog sistema (prema prirodnim naukama).

Vremenom ta planeta bi bila izgurana na ivice solarnog sistema u otvoreni svemir, gde bi se ili pridružila patuljastim planetama ili se čak otisnula u međuzvezdani prostor gde bi ostala sama.

U zaključku dodaju da trenutni teleskopi koji se grade će tek imati sposobnost da uoče teaj region svemira i da pronađu tu usamljenu planetu - ako je tamo.

Autor: redportal.rs

#Astrofizika

#Nauka

#planete

#skrivena planeta

#solarni sistem