Š¢okom trajanja manifestacije biće upriličeno viÅ”e događaja koji će govoriti o delu Gorana Markovića

Festival autorskog filma biće održan od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu u svom 27. izdanju, koje će biti svojevrsni omaž filmskom opusu srpskog reditelja Gorana Markovića, saopÅ”tila je danas direkcija manifestacije.

Na otvaranju ovogodiÅ”njeg izdanja festivala Markoviću će biti uručena Nagrada za životno delo, a tokom trajanja manifestacije biće upriličeno viÅ”e događaja koji će govoriti o njegovom delu, u kojima će učestvovati i sam autor.

Marković je jedan od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma, poseban po svojim angažovanim ostvarenjima koja se kreću od oÅ”tre druÅ”tvene kritike do humora i izuzetne komunikacije s publikom.

Prema rečima direkcije festivala, na njegovom programu ljubitelje filma očekuju najbolja savremena ostvarenja koja teže traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom danaÅ”njeg sveta i čoveka, a koja se ne mogu pronaći u redovnim bioskopskim repertoarima.

Publika će ove godine kroz raznolike programske celine (glavni i takmičarski program, kao i ā€žHrabri Balkanā€œ, ā€žBande a Partā€œ, ā€žACIDā€œ, i drugi) osetiti posebnost, autentičnost i snagu autorskog filma.

Autor ovogodiÅ”njeg plakata posvećenog reditelju Markoviću je beogradski dizajner i umetnik Slavimir Stojanović, koji je naveo da je ideja za plakat proizilazi iz same autorske prirode filma, njegovog stvaranja i neophodnog ruÅ”enja pravila do autentičnog umetničkog dela.

- Kolažiranje iseckanih filmskih traka koje kreiraju inicijal ā€žAā€œ od ā€žAutorskogā€œ, kao prvog slova umetnosti, kao anarhične pobune talenta, ispostavljeno je kao logična metafora atributa kvalitetnog autorskog filma. Uz to, na trakama su fotografije Gorana Markovića iz raznih epoha njegovog stvaralaÅ”tva kao omaž maestru autorskog izraza - objaÅ”njava Stojanović.

Centralna lokacija festivala biće Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije.Kao i prethodnih godina, publika će festival moći da prati i na onlajn filmskoj platformi ā€žMojOffā€œ.

Autor: Tanjug

#Goran Marković

#festival autorskog filma

#slavomir stojanović