Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 🏆

Dvojica naučnika dele prestižnu nagradu za otkriće "genijalnog oruđa za izgradnju molekula".

Ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za hemiju su dvojica naučnika - Benjamin List i Dejvid Mekmilan za razvoj asimetrične organokatalize, saopštio je danas Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Upotreba organokatalize doprinela je istraživanju novih farmaceutskih proizvoda i učinila da hemija bude zelenija, navodi se u obrazloženju Akademije. Naučnici su dugo verovali da postoje samo dve vrste katalizatora, metali i enzimi. Nezavisno jedan od drugog, List i Makmilan su razvili treći tip - asimetričnu organokatalizu koja se nadovezuje na male organske molekule.

IZVOR: TW / @NobelPrize

Nobelovu nagradu za hemiju prošle godine su dobile Francuskinja Emanuel Šarpantije i Amerikanka Dženifer A. Daudna za razvoj metode modifikovanja genoma, tehnika poznata kao CRISPR.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Juče je saopšten dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Autor: kurir.rs

#Dobitnici

#hemija

#nobelova nagrada