Mnogi su bili zaljubljeni u nju, ali pre svega su bili zadivljeni njenom hrabrošću 💪🏻

Malo ko bi poverovao da Australijanka može da tako silno da zavoli zemlju koja je hiljadama kilometara daleko od svoje rodne zemje.

Ovo je priča o Oliv King koja je rođena u porodici milionera ser Kelso Kinga i njegove žene Irene. Njena porodica je bila jedna od bogatijih u Sidneju.

Početak prvog svetskog rata Oliv je zatekao je u Engleskoj. Pošto je bila avanturističkod duha odmah je odlučila da pomogne i ubrzo odlučuje da postane vozač ambulantnih kola.

Kupila je polovni kombi i preuredila ga za potrebe ambulantnog vozila i nazvala Slonica Ela. Početkom 1915. pridružila se Savezničkoj poljskoj sanitetskoj službi, a zatim je prešla u Bolnicu škotskih žena.

Bolnica je pomagala vojnim snagama saveznika širom frontova gde se ratovalo. Posebno se pomagalo Kraljevini Srbiji, jer je imala jako malo santetskih radnika i volontera.

U maju 1916, Oliv se postala vozač u srpskoj vojsci na Solunskom frontu. Pridružila se jedinici pukovnika dr Romana Sondermajera koji je bio načelnik saniteta Vrhovne komande.

Naučila i srpski jezik i bila je omiljena među vojnicima i izbeglicama. Bila je šarmantna, duhovita i uvek dobro raspoložena, mnogi su bili zaljubljeni u nju, ali pre svega su bili zadivljeni njenom hrabrošću.

IZVOR: YT / rtvranje

Njen otac je osnovao fond za otvaranje kantina u Beogradu, Kraljevu, Nišu, Kragujevcu. Krajem 1920. kantine su prestale sa radom, a Oliv je preostali novac iz fonda dala Beogradskom univerzitetu, Dečijoj bolnici u Sremskoj kamenici i humanitarnim organizacijama u Sarajevu. 💰

Srbiju je poslednji put došla na poziv kralja Aleksandra gde je sa roditeljima prisustvovala njegovom venčanju sa kraljicom Marijom. 💖

Autor: Istorijski zabavnik / Redportal.rs

#Srbija

#austalija

#borba