Srpski pesnik Milutin Bojić živeo je svega 25 godina, ali je stvorio stihove koji će odjekivati vekovima

Pre nekoliko dana se navršilo tačno 103 godine od smrti srpskog pesnika i književnika Milutina Bojića, čoveka koji je svom narodu u zaveštanje ostavio stihove Plave grobnice. Njima je do srži opisao stradanja kojima je bio svedok posle povlačenja srpske vojske preko Albanije. Nažalost, tog 8. novembra 1917. će i sam postati žrtva grobnice koju je opisao, dok će njegovi posmrtni ostaci ipak posle nekoliko godina, tačnije 1922, sa vojnog groblja u Zejtinliku biti prebačeni na Novo groblje u Beogradu, gde počiva i danas.

Književnik je rođen u Beogradu 1892, kao dete obućara Jovana Bojića i majke Sofije. Pohađao je osnovnu školu na Paliluli (današnja Vuk Karadžić), a po završetku Realke upisuje Filozofski fakultet, u kojem pokazuje dar za književnost, pozorište, srpsku istoriju i jezike.

Po izbijanju balkanskih ratova pristupa srpskoj vojsci tako da učestvuje u oba, a u vojsci ostaje i po izbijanju Prvog svetskog rata, tako da radi kao vojni cenzor u Nišu 1915. Tokom 1916. i 1917, posle povlačenja vojske za Grčku, piše pesme na Krfu i u Solunu.

Iako je Plava grobnica ostala njegova najpoznatija pesma, manje je poznato da je prvu zbirku pesama Pesme izdao 1914. O njoj se Jovan Skerlić izuzetno pozitivno izjasnio, napisavši u kritici da je Bojić dao "ne samo jednu lepu nadu srpskoj poeziji no i jednu dobru poetsku prinovu srpskoj književnosti". To nije bilo slučajno, budući da je Bojićeva poezija bila borbena i optimisitčna, baš po Cvijićevom ukusu.

Bojić se oprobao i u drugim pisanim formama tako da drama Kraljeva jesen (1912) se izvodi kao komad u Narodnom pozorištu posle čega nailazi na pozitivan prijem i kritike i publike. Pre svoje prerane smrti će uspeti da završi i trilogiju inspirisanu srpskom istorijom Despotova kruna i Uroševa ženidba, ali i 2 dela koja su bila inspirisana građanskim životom u Beogradu - Gospođa Olga i Lanci.

Stoga, može se samo pretpostavljati kakva su sve dela otišla zajedno s njim, jer je njegov talenat obećavao u svakom smislu. Ipak, svako ko je makar jednom odslušao Plavu grobnicu, ne može a da ne oseti bar neku vrstu olakšanja, jer ova pesma predstavlja svedočanstvo iz prve ruke kakve sve nedaće srpski narod može da preživi.

Plavu grobnicu u izvođenju legende srpskog glumišta Dragana Gage Nikolića možete pogledati ovde:

IZVOR: YT / DNEVNA DOZA DOMACIH FILMOVA

Autor: Marko Radovanović

#Prvi svetski rat

#dragan nikolić

#milovan bojić

#plava grobnica

#solun

#stojte galije carske