Kada CIA radi niko i ne posumnja da je ona zaista tu 😊

Kada neko pomene obveštajce i stranu službu nama odmah na um padne najpoznatija svetska obaveštajna agencija CIA (Central Intelligence Agency).

IZVOR: YT / partizanska75

CIA je osnovana 18. septmebra 1947. u u gradu Langliju, u državi Virdžinija. Njena preteča bila je Kancelarija za strateške usluge, a na njenom čelu se nalazio Vilijam Donovan, koji se danas smatra „ocem“ ovih organizacija.

Glavni zadatak ove obaveštajne agencije je prikupljanje i analiza podataka o stranim vladama i korporacijama, ali i pojedincima, i dostavljanje tih podataka raznim resorima Vlade.

Drugi, ne manje važan zadatak je i propagandna aktivnost i aktivnost u odnosima sa javnošću, objavljivanje javnih i tajnih podataka, tačnih i lažnih (kontrašpijunaža), i uticaj na druge da deluju u interesima vlade SAD.

IZVOR: YT / Business Insider 

CIA ima mnogo radnika, operativaca, analitičara, bibliotekara, osoba zaduženih za komunikaciju i oni nisu agenti. Špijuni su oni koje CIA regrutuje da rade za agenciju.

Iako većina misli da svi ljudi koji rade u CIA ne smeju nikom da kažu gde rade, to zapravo nije potpuno tačno. Istina je da postoje službenici koji žive tajno, i da ne smeju da odaju informacije o poslu, ali većina ne živi tako. Najveći broj radnika ima uobičajen posao od 9 do 17 č.

Gledajući mnoge serije u kojima se pojavljuju operativci CIA čest je slučaj da se u ceni dogodi oružani napad, u stvarnosti i nije baš tako, zapravo je potpuno suprotno. Ako se sprovodi neka operacija, niko verovatno neće ni znati da je CIA prisutna.

Autor: Redportal.rs

#Amerika

#CIA

#služba