Ulaz je slobodan ✅

Osmi međunarodni festival saksofona u Srbiji - Belgrade SAXperience biće održan u Beogradu od 28. septembra do 1. oktobra. Tokom trajanja festivala publika će moći da čuje najznačajnije strane i domaće saksofoniste u raznim muzičkim žanrovima, od džeza i klasične muzike do elektronike. Osim vrhunskih koncerata i premijera kompozicija za saksofon domaćih autora, program upotpunjuju i džem sešni kao prilika za neformalno druženje učesnika festivala i publike. Festival se održava uzpodršku Ministarstva kulture i informisanja.

Ulaz je slobodan.

Koncerti se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom nadamjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 č. na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

28. 9. Austrian Waltz, Atrijum Narodnog muzeja

Foto: Privatna arhiva/Belgrade SAXperience Promo

Osmi Belgrade SAXperience počinje koncertom Avido duo. Ovaj izvanredni duo iz Austrije čine Alvaro Kolao Leon (saksofon) i Đorđe Davidović (harmonika). Na programu će se naći dela iz perioda baroka, klasicizma i crossover žanra. Avido duo će publiku voditi na svojevrsno putovanje kroz različite muzičke žanrove, a dolazak umetnika podržava Austrijski kulturni forum.

29. 9. Parisian Nights, Skupština Grada

Foto: Privatna arhiva/Belgrade SAXperience Promo

Druge večeri festivala u Svečanoj sali Skupštine Grada nastupiće Morphing Saxophone Quartet, koji čine četvorica vrhunskih saksofonista iz Francuske: Kristof Greze, Edi Lopez, Antoni Malkon i Matju Delaž. Oni će izvesti neka od najpoznatijih dela francuske muzike specijalno aranžirana za ovaj sastav.

30. 9. Serbian Inventions, UK Parobrod

Treće veče u UK Parobrodu posvećeno je saksofonu u dijalogu sa glasom i elektronikom. Publici će se predstaviti Duo Vibrance koji čine mecosopran Ana Radovanović i saksofonista Milan Savić, koji će ovom prilikom premijerno izvesti dela domaćih kompozitora Svetlane Savić, Tatjane Milošević i Aleksandra Sedlara.

Foto: Belgrade SAXperience Promo

1. 10. Italian Progressive, Dorćol platz

Četvrte večeri publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Italije, Damiana Grandesa, koji će premijerno za beogradsku publiku predstaviti svoj novi muzički projekat: Grandessocera - Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video u kome kombinuje klasičnu muziku, džez i elektroniku. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa izvrsnim italijanskim muzičkim producentom Andreom Čerom a koncert se realizuje u saradnji sa Italijinskim institutom za kulturu u Beogradu.

Sax on tour - Turneja saksofona po Srbiji

Posle festivala, 2-6 oktobra zvuci saksofona moći će da se čuju širom Srbije. U okviru programa Sax on tour, publici u Leskovcu, Pirotu, Smederevu, Somboru i Vršcu predstaviće se italijanski saksofonista Damiano Grandeso sa projektom Grandessocera Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video. Turneja se realizuje uz podrškuMinistarstva kulture i informisanja i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Saxperience Nights - Jam Session - Svake večeri nakon koncerata će biti priređeni džem sešni na kojima će nastupiti domaći i strani saksofonisti. Ovo će ujedno biti prilika da se svi učesnici festivala druže i razmenjuju iskustva u neformalnojatmosferi kluba hotela Courtyard by Marriott Belgrade, UK Parobrod i Dorćol platz.

O festivalu - Međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience  osnovan je 2014.godine kao inicijativa Udruženja saksofonista Srbije sa saksofonistom Milanom Savićem na čelu. Misija festivala je predstavljanje brojnih mogućnosti saksofona u klasičnoj muzici, džezu i popularnoj muzici, kao i edukacija domaćih saksofonista na majstorskim kursevima gostujućih umetnika.

O saksofonu - Saksofon se svira od matine žurke na plaži do najprestižnijih koncertnihdvorana. Izučavajući na Briselskom konzervatorijumu flautu i klarinet, saksofon je 1842. izumeo belgijanac Adolf Saks, po kome instrument nosi ime. Prvu slavu dali su mu džezeri, muzičari, Čarli Parker, Sten Getc, Džon Koltrejn, Sidni Bešet, oni su saksofon iz džez klubova preneli u big bendove početkom dvadesetog veka. Posebnooduševljeni saksofonom bili su i poznati kompozitori klasične muzike Hektor Berlioz, Klod Debisi, Moris Ravel, Sergej Prokofiev.

Autor: Redportal.rs

#Festival

#Muzika

#saksofon