Povratak titana? 🐘

Novi biotek startap je objavio svoju mega viziju stvaranja hibrida između slona i mamuta, sa ciljem da tako spasi arktičku tundru.

Ideja o oživljavanju runastog mamuta se često pojavljuje u senzacionalnim naslovima i sanjarenjima mnogih ljudi - ali do sada nijednom nije ostvarena. Ova poslednja "senzacionalna" objava se tu razlikuje - osim što je uspela da dobije 15 miliona dolara, stratap (koji nosi ime Colossal) je ko-osnovan od strane profesora genetika sa Univerziteta Harvard Džordža Čurča koji je pionir u mnogim domenima istraživanja genetike, kao i od strane Bena Lama tek i softver preduzetnika.

Colossal ima za cilj da iskoristi genetski inženjering, sinteičku biologiju i druge kompatibilne tehnologije u cilju spasavanja kritično ugroženih životinjskih vrsta - pa čak i da ih "vaskrsne" ako izumru ili su izumrle.

Glavni projekat je upravo vraćanje izumrlih životinja u život, među prvima povratak runastog mamuta. Uz pomoć CRISPR tehnologije, nadaju se da će stvoriti azijskog slona sa genima mamuta koji će sadržati u sebi većinu osobina potrebnih za život u hladnom eko sistemu.

Kako objašnjava Čurč:

Tehnologije otkrivene tokom ove velike potrage za vraćanjem živog, dišućeg runastog mamuta, može stvoriti velike pomake napred. Pored toga inspirisaće javnost da se zainteresuje za prirodne nauke, stvoriće prostor za debate o bioetici i podići će našu svest o važnosti biodiverziteta.

Prema Čurču, cilj je stvoriti hibrida koji će suštinski izgledati i ponašati se kao runasti mamut. Da bi ovo ostvarili, genetski modifikovani embrion će biti usađen u veštačku matericu.

Veliki broj naučnika je i ranije debatovao o etici ovakvog poduhvata, da li je etički vraćati u život izumrle vrste. Da se time zapravo "igramo Boga"? Da li ćemo poremetiti delikatan balans u prirodi? Da li se treba fokusirati na spas vrsta koje su pred istrebljenjem pre no vraćati izumrle vrste?

Prema ljudima u Colossal, povratak mamuta nije samo ideja da se pokaže šta sve može nauka, iako će gotovo sigurno gurnuti granice mogućnosti nauke do same ivice sposobnosti. Zapravo, povratak mamuta bi trebao da ima pozitivan uticaj na naše današnje probleme sa globalnim zagrevanjem. Prema njima, mamuti koji će tumarati arktičkom tundrom, će omogućiti travi u nepreglednim poljima da zaživi - efekat koji će izazvati usporavanje otapanje permafrosta i zaključanih gasova staklene bašte koji se nalaze u njima.

Kako objašnjava Lam:

Nikada pre čovečanstvo nije bilo sposobno da upre moć ove tehnologije da obnovi ekosisteme, zaleči našu Zemlju i očuva je za budućnost kroz repopulaciju izumrlih životinja. Pored toga što će da vrati izumrle životinje, poput runastog mamuta, moći ćemo da iskoristimo našu tehnologiju da očuvamo dramatično ugrožene vrste i da ih obnovimo tamo gde bi u suprotnom bile zbrisane zaslugom čoveka.

Uprkos mnogim preprekama, Colossal gura napred. Ako sve bude išlo po planu, Čurč je izjavio da bi prvi hibridi mogli biti stvoreni za samo 6 godina. Treba takođe biti svestan činjenice da je on radio na povratku mamuta godinama i da je već i pre govorio da je samo dve godine udaljen od prvog embriona. 😒

Sada, sa milionima dolara u džepu, možda zaista za deceniju budemo svedoci krda ovih titana u tundrama severne Amerike i Rusije.

Autor: redportal.rs

#Biotek

#Hibrid

#Mamuti

#Startup

#kloniranje

#mamut

#runasti mamut

#slon

#startap

#tundra