Festival pozorišta za decu od 19. septembra u Subotici

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica biće održan od 19. do 24. septembra, a u takmičarskom programu biće 12 predstava iz Bugarske, Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Rusije, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BIH (Republike Srpske) i Srbije, saopštili su danas organizatori.

Kako je najavljeno, iz Rusije stiže predstava Lutkarska strast prema kralju liru Karabaska Teatra, iz Brazila Duhovi šume teatra Cia Elder Kloster, nemačko Pozorište Grin Zose izvešće Tri puta kralj, češki Drak Teatar Uspavanu lepoticu, slovački teatar Odivo Aero, a iz Izraela je predstava Guli Galilejskog multikulturnog pozorišta.

Mađarski Vaskakas Puppet Theatre odigraće predstavu Vuk, Državno lutkarsko pozorište Varna iz Bugarske predstaviće se ostvarenjem Palčica, iz Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac u Hrvatskoj stiže Na tragu, dok predstava Petja i vuk dolazi iz Đečijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Iz Srbije učestvuju predstave Teatru s ljubavlju Dečjeg pozorišta Subotica reditelja Bonje Lungova i Konstantina Karakostova i Bambi Pozorišta za decu Kragujevac, reditelja Jakuba Maksimova.

Selektor festival je Zoran Đerić, a žiri glavnog takmičarskog programa čine francuska kulturna poslenica Sandrin Gratalup, reditelj i glumac Jovan Caran i kreatorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova Hense iz Kazahstana.

- Ove godine je po prvi put oformljen i Mladi žiri, koji čine deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Ovaj žiri će dodeliti Nagradu mlade publike za najbolju predstavu - saopštio je organizator Otvoreni univerzitet iz Subotice.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podrži su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Subotica.

Autor: Tanjug

#festival pozorišta za decu

#međunarodni festival pozorišta za decu

#subotica