Izložba govori o našim podacima koje ostavljamo putem društvenih mreža i načinu na koji ti podaci mogu da se koriste

Izložba Skeens španske umetnice Elise Kveste otvorena je danas u Galeriji Instituta Servantes u Beogradu kao uvod u ovogodišnju manifestaciju Art+science: svetovi veštačke inteligencije čiji će se glavni program realizovati od 23. septembra do 23. oktobra u organizaciji Centra za promociju nauke.

- Izložba se zove Skeens i govori o našim podacima, o onome što čini digitalni otisak koji ostavljamo putem društvenih mreža i načinu na koji ti podaci mogu da se koriste i zloupotrebe od strane različitih korporacija, institucija i individua. U ovom projektu važnu ulogu igra tradicija tkanja, koja je vezana za naš identitet i tradiciju, a koju sam iskoristila da bih prikazala podatke i sve ono što se o nama skuplja na društvenim mrežama - objasnila je autorka postavke.

IZVOR: YT / Carlos Atienza

Prema njenim rečima, ono što se na ovoj postavci može videti je fizičko predstavljanje podataka koje je Fejsbuk sa njenog ličnog profila prikupljao o njoj u proteklih 10 godina.

- Želja mi je da prikažem kako možemo povezati ono što Fejsbuk poseduje sa onim što mi fizički možemo da prikažemo, kolika je vrednost tih podataka, kako oni mogu da se koriste i zloupotrebe protiv nas na ličnom i kolektivnom nivou - istakla je Kvesta.

Kako navodi v.d. direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić, kreativnost jednog naučnika treba da se ispolji u rešavanju apstraktnih problema, a to je ono što često naučnicima fali, a umetnicima je neophodno da bi stvarali.

- Ajnštajn je rekao da je vrhunski naučnik ujedno i umetnik svoje vrste. Ta doza kreativnosti je ključna i potrebna da bismo u tom datom trenutku vizualizovali jedan vrlo apstraktan problem - rekao je Krstić.

Rukovodilac projekta European ARTificial Intelligence Lab Dobrivoje Lale Erić rekao je da je ovogodišnja manifestacije Art+science zasnovana na kritičkom i kreativnom sagledavanju vrednosti i mogućnosti sistema veštačke inteligencije.

- To je veoma široko polje delovanja i angažmana. Prvo što nam padne na pamet kada govorimo o tome jesu digitalni sadržaji jer oni mnogo toga definišu u našim životima. Rad Elise Kveste predstavlja naše digitalno nasleđe, odnosno ono što stvaramo u virtuelnom prostoru - navodi Erić.

Centar za promociju nauke će tokom septembra i oktobra kroz svoj Art+science program predstaviti širok dijapazon radova nastalih kroz interdisciplinarnu saradnju umetnika, naučnika i drugih aktera.

Realizaciju ovog programa su, između ostalih, podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Institut Servantes, Muzej nauke i tehnike, Francuski institut u Beogradu i Austrijski kulturni forum u Beogradu.

Autor: Tanjug

#Art+science: svetovi veštačke inteligencije

#elisa kvesta

#galerija instituta servantes

#skeens