Za sledeću godinu je najavljeno i objavljivanje saopštenja u međunarodnom zborniku radova

U Beogradu će od 8. do 10. septembra u organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Narodne biblioteke Dušan Matić iz Ćuprije u svečanoj sali Zadužbine Dositej Obradović (Кralja Milana 2, Zgrada Vukove zadužbine, 2. sprat) biti održan veliki međunarodni naučni skup Devet decenija Dragoslava Mihailovića, najavljeno je na sajtu Instituta. 📔👨‍🎓

Prema rečima organizatora, ovaj skup o živom klasiku savremene srpske književnosti je izazvao izuzetno interesovanje u naučnim krugovima, pa je za njega prijavljeno više od 50 izlaganja.

Simpozijum će okupiti sve najznačajnije proučavaoce Mihailovićevog dela iz zemlje, regiona i inostranstva. Saopštenja na skupu će podneti naučnici iz Srbije, kao i iz Nemačke, Poljske, Austrije, Velike Britanije, Belorusije, Ukrajine i Crne Gore.

Rukovodilac naučnog odeljenja za istoriju srpske književne kritike u Institutu, pisac Igor Perišić, na svom Fejsbuk profilu najavio je svoje izlaganje u kojem će analizirati Mihailovićevo petoknjižje Goli otok I-V, kako sam kaže u svetlu ideaoloških i poetičkih pogleda. 👍

- Analiza će se vršiti na dva nivoa: 1) u ime čega se dešavalo iskustvo zločina i patnje i 2) u ime čega se piše svedočanstvo o tome. U ovoj dokumentarnoj prozi, koja nema prevashodnu intenciju da opiše ideološku osnovu za progon golootočana, već da na prvom mestu ponudi svedočanstvo žive reči nekadašnjih zatočenika, ipak se u autorskom stavu, iznošenom u fusnotama i objašnjenjima uz zabeležene ispovesti, primećuje ne sasvim koherentna, ali ipak prilično jasna vizija o tome kakva je bila priroda ideologije na osnovu koje je osmišljen i sproveden sistem socijalističkih koncentracionih logora - napisao je Perišić na svom profilu.

Pisac je naglasio da će njegovo izlaganje biti i svojevrsni pokušaj da se detektuje kakva je pozitivna ideologija koju autor zastupa posle iskustva na Golom otoku koje je lično prošao.

Urednici skupa su dr Bojan Jović i dr Marko Avramović, a za sledeću godinu je najavljeno i objavljivanje saopštenja sa skupa u međunarodnom zborniku radova.

IZVOR: FB / @igor.perisic.37

Autor: redportal.rs

#Dragoslav Mihailović

#devet decenija dragoslava mihailovića

#tribina