Srpski akademik poželeo sreću prijatelju

Akademik Matija Bećković napisao je pismo dobrodošlice povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Pismo Matije Bećkovića prenosimo u celosti:

DOBRODOŠLICA MITROPOLITU JOANIKIJU II MIĆOVIĆU

Blago Tebi i nama novi Mitropolite Crnogorsko primorski Joanikije II Mićoviću, mladi orliću doleteo ispod planine NJegoš u gnezdo velikih orlova ispod Orlovog krša.

Kad si izabrao svoje ime izabrao si i sudbinu i trnov venac svog imenjaka i sveštenika Crnogorsko primorske mitropolije koje je Hristos upisao u svoju vojsku, a Srpska pravoslavna crkva u slavu dvehiljaditog Hristovog rođendana upisala u diptih svetih i premestila na ikone. NJihova nevina krv je seme iz koje je vaskrsnula sadašnja Crnogorsko primorska mitropolija koju više niko nikad ne može ubiti.

Srećna ti stolica na koju si došao po promisli božjoj kao oruđe proviđenja na radost tvog duhovnog oca Amfilohija Ristosovog Rista Radovića koji te je prvi uočio, monašio i zavladičio u Cetinjskom manastiru.

Raduj se što si već doživeo slavu koju nije doživeo ni on ni bilo ko od tvojih prethodnika da ti braća zabranjuju da se ustoličiš na stolici na kojoj stoluješ i na kojoj vekovima stoluju mitropoliti Crnogorsko primorske mitropolije, postavljajući ti ultimatum koji se može ispuniti samo po cenu obraza tvoje crkve i tvoga naroda.

Komunizam je podelio braću na verne i neverne i to je najvažnija, ako ne i jedina podela koja postoji u Crnoj Gori, ali ne postoji u Pravoslavnoj crkvi, za koju braća i okrenuta leđima ostaju braća, a crkva otvorena za sve.

Raduj se Mitropolite Joanikije II Mićoviću, mučenika pohvalo, a po čistoti, visini i lepoti ukraso hrišćanske vaseljene. 

Ma kolika i kakva bude svečanost Tvog ustoličenja u Cetinjskom manastiru biće veća i svečanija ona na nebu, iznad Cetinja i Cetinjskog manastira, zaključio je Matija Bećković.

Autor: redportal.rs

#Mitropolit

#bećković

#cena obraza

#joanikije

#pismo

#ultimatum