Neka dela će prvi put biti predstavljena javnosti

U petak 3. septembra u 19 č. u Domu Vojske biće otvorena izložba slika Mome Kapora pod nazivom Najlepše priče. Izložbu će otvoriti književnik i likovni kritičar Dragan J. Danilov, a o Momi će govoriti Ljiljana Kapor, predsednica Zadužbine i glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović. Tokom svečanosti biće uručena i nagrada za slikarstvo koju je Zadužbina Momčilo Momo Kapor prošle godine dodelila mladom akademskom slikaru Petru Mošiću.

Svih 35 slika su ulja na platnu i biće izložene u ambijentalnim celinama koje ćeupotpuniti nameštaj i predmeti koje je tokom života i rada koristio Momo Kaporstvarajući svoja umetnička i književna dela. Posetioci će moći da uživaju u delima izraznih perioda, a slike prate i priče koje će biti sabrane u posebnom katalogu kojipovodom ove izložbe izdaje Medija centar Odbrana.

Predsednica Zadužbine Ljiljana Kapor rekla je:

Poput mitskog grčkog kralja Mide, koji je sve što pogleda pretvarao u zlato, Momo Kapor je sve što naslika pretvarao u lepotu i sve što napiše i objavi postane bestseler. Izložbu sam nazvala “Najlepše priče” zato što nam Momine slike poklanjaju iščezli, skoro zaboravljeni svet, pun nostalgije, ljubavi, lepote. Zato što je Moma bio čovek renesansnih darova i Bog ga je obdario mnogim talentima. Njegova neutoljiva radoznalost i smisao da ovekoveči sitnice, erudicija u kojoj su sem memorije, uposlena sva čula kojima je vrebao priču, atmosferu, mirise, ukuse, liniju, lik…Moma je svašta znao, a sve što je znao umeo je i da napiše i da naslika na lep, očaravajući način.

Tokom dva meseca u okviru izložbe će biti prikazivan i dokumentarni film Momo Uncut koji je snimljen u produkciji Zadužbine Momo Kapor.

Neke od slika koje će biti prikazane, i neke od najlepših Mominih priča o slikama:

Buket sa Kalenića pijace. Odlučio sam jedanput da naslikam buket onako kako sam ga doneo sa Kalenića pijace. Srbi, naime, lakše podnose čak i cveće, ako je zamotano u Politiku.

Avgust

Foto: Momo Kapor/Momo Kapor

Kraj sezone na Adi. Postoji jedan dan u septembru kada onaj koji plovi, sa setom oseti da je zauvek gotovo sa plovidbom te godine. Ploveći tako, jedanput duž obale Ade Ciganlije, pokraj mog čamca proplovi mirno mali beli buket, onaj što ga mlada baca sebi iza leđa…Buket je tog dana uhvatila Sava i već posle nekoliko sati udala se srećno za Dunav, a ja sve to naslikao kao stari svat.

Detinjstvo

Foto: Momo Kapor/Momo Kapor

Kredenac: Pokolenje, kome pripadam, odraslo je po kujnama – jedinim prostorijama koje su se u to vreme grejale zimi. U njima se jelo, dremalo posle ručka, u njima su se primali gosti…Za sve to vreme, iznad nas se uzdizao veličanstveni kredenac…na njegovom vrhu stajali su vaga, mesingani avan sa tučkom, a ispod servis sa tanjirima, čašice za rakiju. Šoljice za kafu i razglednice koje smo dobijali od rođaka zataknutim za staklo…

Karusel

Foto: Momo Kapor/Momo Kapor

Ringišpil. Šta privlači običan svet da napusti za nekoliko minuta svoj uobičajeni život i da se prepusti slatkoj vrtoglavici iznad dosadnog tla? Ta želja da se leti i da se svet gleda sa visine od nekoliko metara, pokazuje da u odraslima, i pored svega, još uvek žive deca, koja, kada sanjaju da lete ili padaju, u stvari rastu.

La primavera

Foto: Momo Kapor/Momo Kapor

Košava

Foto: Momo Kapor/Momo Kapor

Školice. Za mene su to sikstine na trotoaru. Rađaju se ispod drhtavih dečijih prstiju i traju najviše jedan dan dok ih ne speru polivači.One su poziv na igru, one su naše detinjstvo na zidu.One su matematika – poseduju brojeve.One su poezija – na vrhu je nebo.One su hrišćanstvo ulice – nose u sebi element primitivnog krsta.One su,takođe i skromnost nepoznatog umetnika . nikada nisu potpisane.

Jezz

Foto: Momo Kapor/Momo Kapor

Autor: redportal.rs

#Momo Kapor

#dom vojske

#izlozba slika