Zbog boljeg položaja Srbije ćerku je poslala u sultanov harem

Kneginja Milica rođena je oko 1335. u porodici Vratka Nemanjića, poznatijeg kao Jug Bogdan. Vratko je bio praunuk Nemanjinog sina Vukana i unuk Vukanovog sina Dimitrija.

Za Lazara Hrebeljanovića udala se oko 1355. Lazar je mladost proveo na dvoru cara  Dušana. Na dvoru cara Uroša prvo bio stavilac, da bi negde između oko 1365. dobio titulu kneza

Foto: ПРАВОСЛАВИЕ.РУ/ПРАВОСЛАВИЕ.РУ

Imali su skladan brak i sedmoro dece: Maru Lazarević Branković, Oliveru Lazarević, Jelenu Lazarević Balšić Hranić, Stefana Lazarevića, Teodoru Lazarević, Draganu Lazarević Šišman i Vuka Lazarevića.

Otomanska dinastija rešila da se proširi i na Balkansko poluostrvo i da osvoji sve teritorije koje su pripadale nekadašnjem srpskom carstvu. Prva velika bitka koju su Srbi vodili i izgubili je Marička bitka 1371. Posle skoro decenije mira, 1386. se dogodila bitka na Pločniku. Srbi su tu bitku dobili, ali nisu ni slutili da će kroz 3 godine opet morati u rat sa Turcima.

Po završetku Kosovske bitke, koja se dogodila na Vidovdan 1389, kneginja Milica je ostala je sama sa svoja 3 maloletna deteta: Oliverom, Stefanom i Vukom. Za vlast su se svi utrklivali ali ona je čuvala po naslednom pravu mesto za sina Stefana.

Pored toga što je Srbija izgubila suverenost, po nalogu sultana Bajazita morala je da pošalje Oliveru u Istanbul. Po predanju, kada je Olivera napuštala Srbiju na putu je narod bacao cveće.

Kada je Stefan stupio na presto, ona se zamonašila i dobila ime monaško ime Evgenija. Zajedno sa rođakom Jefimijom podigla je ženski manastir Ljubostinju u blizini Trstenika. Preminula je na današnji dan 11. novembra 1905.

Autor: redportal.rs

#knez Lazar

#knjeginja milica