Koncert će biti održan 8. septembra

Jedan od najznačajnijih operskih umetnika današnjice Plasido Domingo, nakon sedam godina od poslednjeg koncerta u Beogradu, imaće novi susret sa publikom prestonice 8. septembra uz Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije na stadionu Tašmajdan.

Tako će slavni španski tenor biti jedan od retkih stranih muzičara koji će imati gostovanje u Beogradu tokom pandemije, a na istom mestu je početkom jula imala koncert operska diva iz Letonije – Elina Garanča u svedenom izvođenju opere Karmen.

IZVOR: YT / Štark Arena

Repertoar programa u okviru zatvaranja festivala BELEF, biće sačinjen iz arija i dueta bogatog opusa Verdijevih, Pučinijevih i Maskanjijevih opera, koje će Plasido Domingo izvoditi sa sopranima Anom Piroci iz Italije i Marijom Jelić iz Srbije, koja je nedavno nastupila upravo sa spomenutom Elinom Garančom.

Radio-televizija Srbije ima ekskluzivno pravo snimanja celovečernjeg muzičkog spektakla, a Simfonijski orkestar RTS-a ovom prilikom će svirati pod supervizijom bugarskog dirigenta Diana Čobanova, generalnog muzičkog direktora državne opere u Plovdivu, angažovan i kao dirigent HNK u Zagrebu i glavni gostujući dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu i Novom Sadu.

Karijera Dominga je krenula od operskog debija 1957. godine i do sada je imao više od 150 različitih operskih uloga, a posebnu slavu je stekao sa serijom koncerata Tri tenora na kojima je pevao sa Lučanom Pavarotijem i Hoze Karerasom, ranije dragim gostima Beograda.

Dobitnik je najvećih svetskih priznanja, Gremi nagrada, počasnih doktorata i odlikovanja mnogih država, i predstavlja važan deo muzičke istorije.

Osim operskog angažmana, Domingo je istaknut kao dirigent i umetnički rukovodilac, osnovao je opersko takmičenje Operalia 1993. godine, gde je pomogao lansiranju karijera mlađih kolega.Kako najavljuju iz direkcije BELEF-a, ovo će biti kulturni događaj godine kao centar svetskih operskih programa, a ujedno obeležava i završnicu ovog festivala.

Autor: Tanjug

#BELEF

#Plasido Domingo

#Tašmajdan

#opera

#simfonijski orkestar rts