I dalje omiljena među Englezima 💖

Princeza Dajana rođena je 1. jula 1961. u Norfoku kao 3. ćerka grofa Džona Spensera i Plemenite Fransis Rut Burk-Roš. Imala je 2 starije sestre Džejn i Saru i brata Čarlsa.

Foto: Instagram.com/ princesdianaa

Nakon napuštanja srednje škole u 16-oj godini odlazi u Švajcarsku gde zapravo završava školu. Određeno vreme je radila kao bebisiterka, a princa Čarlsa je upoznala na zabavi. Par se nakon 6 meseci verio, a ubrzo i venčao.

Venčanje sa princom od Velsa održano je 29. jula 1981. u katedrali Svetog Pavla koje je pratilo gotovo 750 miliona ljudi. Udajom je Dajana stekla titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotseja, grofice od Čestera i baronese od Renfrua. 

IZVOR: YT / AP Archive

Dajana je rodila prvog sina princa VIlijama 21. juna 1982. koji je postao drugi po redu naslednik krune. Drugog sina princa Henrija (Harija) rodila je 15. septembra 1984. koji je bio treći naslednik krune.

Dajana i Čarls su imali brojne probleme tokom braka, a ona je za sve krivila Kamilu Parker Boulz, Čarlsovu ljubavnicu, čak izjavivši jednom prilikom da se razvela jer je u braku postalo tesno.

Princeza Dajana poginula je 31. avgusta 1997. zajedno sa svojim verenikom Dodijem Al Fajedom. Oni su stradali nakon večere u hotelu Ric u Parizu nakon što su Dajaninim mercedesom krenuli su u večernji izlazak. Automobil je velikom brzinom uleteo u tunel Alma i udario u zid. Na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je preminula 4 sata kasnije u bolnici.

Dodi je sahranjen u Londonu, a Dajana 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na imanju Spenserovih u Northemptonširu.

IZVOR: YT / National Geographic

Autor: Redportal.rs

#dajana

#kruna

#princeza