"Književnost danas obitava u zanimljivom interregnumu između papira i virtuelne stvarnosti"

Konferencija za medije povodom pocetka knjizevnog festivala KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) održana je u velikoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Na susretu sa novinarima govorili cuveni britanski pisci Irvin Velš i Hanif Kurejši, dok je moderator susreta Milena Berić ispred udruzenja KROKODIL.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Britanski pisac Hanif Kurejši ocenio je danas da književnost danas obitava u zanimljivom interregnumu između papira i virtuelne stvarnosti, dok njegov kolega Irvin Velš smatra da je mobilni telefon nešto najgore što se desilo literarnoj fikciji.

- Živimo u doba novih formi. Ne znam kojih, ali će sve biti onlajn. Ne na papiru ili u umetničkim galerijama već na telefonima... Mislim da će sredstva otpora biti u virtuelnom svetu, a ne na papiru. To ne znači da ljudi neće čitati i pisati romane, samo oni neće biti centralna forma - ocenio je Kurejši.

Na konferenciji za novinare pred večerašnje gostovanje kojim otvaraju Književni festival KROKODIL, Velš je ocenio da je loše što u onlajn dobu za kulturu više nema vremena da se inkubira kao nekad, dok je Kurejši izrazio nadu da će roman kao forma preživeti, iako više neće biti bitan kao do sada.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Hanif Kurejši

#Irvin Velš

#Krokodil

#budućnost fikcije